Ministrul Educaţiei susţine că noile reglementări care vor fi aplicate în învăţământ, urmăresc principiul echităţii

Publicat de Rotar Mirela, 1 iunie 2022, 08:02
Ministrul Educaţiei susţine că noile reglementări care vor fi aplicate în învăţământ, începând cu viitorul an şcolar, urmăresc, în primul rând, principiul echităţii şi dobândirea de către elevi a unor cunoştinţe utile în societate.
Sorin Cîmpeanu a explicat că renunţarea la obligativitatea tezelor semestriale urmăreşte să le acorde profesorilor o mai mare libertate în alegerea modalităţilor de evaluare a copiilor.
Începând cu anul şcolar 2022-2023 tezele nu mai sunt obligatorii. Acestea erau evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru, însă cu noile modificări aduse structurii anului şcolar, cinci module de învăţare în loc de două semestre, notele vor fi puse de profesor în funcţie de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Deci, profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an.
Totuşi, Ministerul Educaţiei şi partenerii de dialog social au stabilit care este numărul minim de note pentru o materie: N+3, unde N reprezintă numărul de ore alocat săptămânal disciplinei respective. De exemplu, dacă un elev are trei ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an cel puţin şase note. Odată cu renunţarea la mediile semestriale şi teze, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea ieri la o conferinţă de presă că profesorul va avea mult mai multă autonomie în evaluarea ritmică a elevului, pe parcursul întregului an şcolar, iar notele sau calificativele vor evidenţia competenţele elevilor.
Alianţa pentru Unirea Românilor critică, însă, schimbările majore din învăţământul preuniversitar. Copreşedintele AUR, George Simion, spune că este greşită eliminarea tezelor semestriale, care reprezintă sinteza cunoştinţelor acumulate într-o anumită perioadă de studiu.
Ministrul Educaţiei a anunţat că de anul şcolar viitor, care va începe pe 5 septembrie, se va renunţa la mediile semestriale, la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale şi că va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar.