Ministrul Educaţiei anunță manuale digitale în următorii 3-4 ani
Publicat de Corina Muntean, 27 aprilie 2021, 15:39
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se lucrează la manualele disponibile în format digital, astfel că, în final, greutatea ghiozdanului să scadă.
Nu este prima dată când se vorbește despre digitalizarea manualelor, iar unele școli au făcut chiar și pași înainte și folosesc tot mai des metodele inovative de predare.
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a atras de nenumărate ori atenția asupra greutății ghiozdanelor și, mai mult, a avut și campanii pentru reducerea numărului de cărți și caiete pe care elevii trebuie să le care la școală.
Președintele Federației, Iulian Cristache:
Am luat legătura și cu niște doctori care spuneau ce efecte nefaste pot avea la nivelul organismului ghiozdanele care au 6-7-8 kilograme, și vorbim de copiii din ciclul primar, că acolo este problema majoră. Pe urmă, cu cât urci în vârstă, treci la ciclul gimnazial, greutatea ghiozdanului trebuie să fie de 8 maxim 10% din greutatea copilului. Acolo copiii cresc și nu mai este o problemă, dar problema majoră este la ciclul primar, unde copiii sunt ”cruzi”, cum s-ar spune, nu ai cum să-i dai unui copil de 6-7 ani un ghiozdan care are 6 kilograme. De aceea noi, părinții, în general, ne deplasăm cu ei, îi ducem și îi luăm de la școală, astfel încât greutatea ghiozdanului să nu-i afecteze. Eu mi-am dus fata la școală până în clasa a VI-a doar din acest motiv.
Digitalizarea implică și pregătirea profesorilor, a atras atenția președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Dacă dascălii vor fi pregătiți pentru cursuri eficiente și de calitate, nu numai să însemnăm că avem un curs, atunci digitalizarea poate începe. Se poate începe la anumite obiecte, dacă începem dintr-o dată, ajungem, de fapt, de unde am plecat la predarea aceasta online, care cât am vrea noi să spunem că a fost foarte eficientă, nu a fost, pentru că nu am fost pregătiți pentru așa ceva, nici noi, nici copiii, nici părinții.
În ceea ce privește digitalizarea învățământului, pandemia i-a obligat pe profesori să se adapteze la învățământul digital, a arătat inspectorul general adjunct al județului Harghita, Cristinel Glodeanu.
Inclusiv inspectorii au trecut în modul online:
Digitalizarea educației a venit mai repede decât era programată și iată că profesorii s-au adaptat din mers foarte rapid astfel încât acum nu mai vorbim despre faptul că se pot desfășura orele online, ci vorbim despre calitatea orelor online. Am avut în luna noiembrie chiar o inspecție generală desfășurată online și am avut inclusiv inspecții tematice pe modul de desfășurare a activităților online.
Ministrul Educației a arătat că în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzuți 780 de milioane de euro pentru digitalizarea educației.
Raluca Creț