Ministerul Educaţiei nu se dezminte
Publicat de radiomures, 16 iulie 2003, 00:00
Dupã nenumãratele probleme de la bacalaureat şi la examenul de titularizare al profesorilor incidentele s-au ţinut lanţ.
Neseriozitate din partea Ministerului Educaţiei, nervi şi nemulţumire din partea candidaţilor – aşa poate fi descris examenul de astãzi.
La examen de astãzi au participat peste 70.000 de profesori din întreaga ţarã, care sperã sã ocupe unul din cele 43.000 de posturi scoase la concurs.
Examenul constituie o premierã în România, din punct de vedere al amplorii şi al modului de elaborare a subiectelor, care anul acesta au fost tip grilã.
Problemele au apãrut însã, chiar de la extragerea subiectelor. Deşi metodologia de organizare a concursului nu prevede cã reprezentanţii sindicatelor trebuie sã participe la extragere, de mai mulţi ani, liderii sindicali ai profesorilor au fost prezenţi ca observatori în toate centrele de examen, la concursul de ocupare a posturilor.
De aceastã datã însã, extragere s-a fãcut în absenţa lor şi chiar a preşedintelui Comisiei naţionale de examen.
Totodatã, într-o totalã lipsã de transparenţã, pentru prima datã în ultimii ani, Ministerul Educaţiei a transmis, în toate centrele de examen, ca presa sã nu fie primitã în sãli nici mãcar cu mult înainte de ora de începere a concursului.
Pe de altã parte, numãrul profesorilor care ştiu sã elaboreze teste grilã este extem de mic şi în România nu existã antrenament pentru aşa ceva mai ales la discipline precum filozofie, limbi strãine, românã, vioarã sau flaut.
În Tg –Mureş cei 1800 de candidaţi, care concureazã pe 700 de posturi, au început examenul cu mai bine de trei ore întârziere.
Din cauza întârzierii subiectelor, în Bistriţa Nãsãud profesorii au refuzat sã mai susţinã examenul.
În Covasna profesorii au fost ceva mai rãbdãtori, dar considerã cã subiectele au fost deosebit de grele.
În Braşov, profesorii au aşteptat patru ore pânã li s-au dat subiectele.
Rodica Boariu