Ministerul Sănătăţii a transmis un set de recomandări pentru evitarea răspândirii infecţiilor gripale
Publicat de Rotar Mirela, 6 ianuarie 2023, 08:24
Suntem în stare de alertă epidemiologică, după ce, pentru a treia săptămână la rând, au fost depăşite ratele istorice de infecţii respiratorii şi deocamdată nu s-a atins intensitatea maximă, estimată de autorităţi că va fi pe la jumătatea lunii viitoare, a explicat ministrul Alexandru Rafila:
Este posibil ca în acest sezon vârful acestor infecții să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, şi vă rog să reţineţi acest interval, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Sigur că această situație particulară din acest an se datorează mai degrabă situației din 2021 – 2022, când circulația acestor virusuri a fost mult mai redusă și, ca urmare, și populația are o imunitate redusă la virusurile care produc infecție respiratorii, inclusiv gripale. Durata, de obicei, este între două și patru săptămâni.
În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii recomandă măsurile de prevenţie cunoscute deja din perioada pandemiei. Nu sunt obligaţii, subliniază autorităţile, care fac apel în primul rând la responsabilitate pentru evitarea transmiterii virusurilor.
Cum de luni copiii se întorc la şcoală după vacanţa de iarnă, va fi necesară o atenţie sporită, însă cursurile se vor relua în condiţii normale, cu prezenţă fizică, din 9 ianuarie, a precizat ministrul Educaţiei, Ligia Deca:
Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri. Există o serie de măsuri recomandate, în primul rând realizarea triajului zilnic, atât de către familii, acasă, și atunci când elevii intră la școală sau la grădiniță, atunci când sunt simptome evidente, să fie informați părinții sau aparținătorii legali. Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi. Este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecția periodică a mâinilor și a suprafețelor, foarte importantă e aerisirea periodică a încăperilor.
Autorităţile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel naţional pentru a pregăti răspândirea gripei. Sunt vizate în primul rând şcolile şi grădiniţele, unde riscul de infectare este foarte infectat odată cu reînceperea cursurilor.