Ministerul Mediului va achita anul acesta peste 200 milioane de lei proprietarilor de păduri din arii protejate
Publicat de Corina Muntean, 25 februarie 2021, 16:20
Legea nu le dă dreptul să le exploateze, astfel că proprietarii pădurilor trebuie să primească aceste compensații. Este obligatoriu ca statul să plătească, dacă introduce restricții, a declarat pentru Radio Târgu Mureș ministrul Mediului, Tánczos Barna:
Ministerul trebuie să se achite de datorii către toți cei care contribuie, voluntar sau obligați prin lege, la protejarea mediului din ariile protejate. De aceea, prin bugetul din 2021 am asigurat fondurile necesare pentur plata tuturor compensațiilor pentru proprietarii care își așteaptă banii. Acest buget ne permite să ne achităm de toate obligațiile către proprietarii de păduri. Suma totală alocată pentru acest titlu din bugetul nostrum este 244 de milioane de lei.
Peste 40 % din suprafața județului Mureș este cuprinsă în arii protejate, respectiv parcuri naționale și arii naturale protejate Natura 2000, marea lor majoritate fiind păduri, sublinează șeful Agenției de Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu:
Aceste arii protejate cuprind îndeosebi zone împădurite. Vorbim de defileul Mureșului superior din zona Munților Călimani și Gurghiu, zona Sovatei. Apoi, este zona de sud a județului Mureș, respectiv Sighișoara cu Natura 2000 și mai avem pe valea Gurghiului zonă protejată natura 2000. În rest avem zone mai mici, care cuprind lacuri și râul Mureș.
Ministrul mediului a mai spus că aceste compensații, neachitate de cel puțin doi ani, vor fi plătite în ordinea vechimii datoriilor.
Valeriu Russu