Ministerul Finanţelor a lansat saptămâna aceasta o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie

Publicat de Corina Muntean, 15 septembrie 2021, 10:29 / actualizat: 20 septembrie 2021, 18:32
Dobânzile anuale sunt de până la 3,75% pentru titlurile de stat în lei.
Ministerul Finanţelor a lansat săptămâna asta o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie, cu posibilitatea de a câștiga sume frumoase din dobânzile anuale oferite. Astfel, până la 1 octombrie 2021, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere titluri de stat denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile de stat în lei au scadenţe de 1 an şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 3,25% şi respectiv de 3,75%, iar cele în euro au scadenţă de 5 ani şi o dobândă anuală de 1,60%. Plasamenteele în titlurile Fidelis sunt garantate de stat, iar dobând oferită este peste cea mai bună dobândă bancară oferită la momentul actual, cu garanție. Mai mult, titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară, arată Ministerul finanțelor.
Investitorii trebuie să ştie ca acest instrument de economisire oferă dobânzi avantajoase ca mijloc de economisire în lei şi în euro, pentru care statul nu se percepe comisioane în procesul de subscriere, iar câştigurile de capital şi veniturile din dobânzi sunt neimpozabile.
Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare şi care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi de 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Potrivit unui comunicat al MF, instituțiile partenere în programul de titluri Fidelis sunt Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi B.R.D. – Groupe Societe Generale.