Ministerul Educației și Cercetării vrea digitalizarea învățământului
Publicat de Corina Muntean, 27 octombrie 2020, 15:19
Ministerul Educației și Cercetării a lansat ieri procesul de elaborare a Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021 – 2027 – SMART.Edu.
Ministerul își dorește o digitalizare în toate școlile din România și accesul la mediul online pentru toți elevii. Strategia vine în contextul în care deja din primăvară majoritatea activității didactice se derulează în mediul online, în continuare cu lipsuri în special în mediul rural.
Președintele Sindicatului Spiru Haret Mureș, Maria Rezi, este de părere că digitalizarea învățământului trebuie să se facă ca la carte, cu toate regulamentele și procedurile bine stabilite:
Acuma vorbim de digitalizare, când noi deja suntem în plină digitalizare? Fiecare când poate, cum poate, unde poate. În primul rând trebuie să se schimbe legea, în care să se cuprindă acest lucru, să se facă metodologii foarte clare, precise, cine ce face și, mai ales, baza materială.
Cele mai multe școli din județul Mureș, peste 300 sunt deja în scenariul galben, cu învățământ hibrid, cu activitate online și la sediul instituției, și puțin peste 100 de școli sunt în scenariul verde, cu întreaga activitate la clasă. Peste 120 de școli sunt pe scenariul roșu, exclusiv online, iar numărul acestora va crește în perioada următoare.
Există și școli unde nu se poate asigura învățământul online, a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ Mureș, Camelia Irimie-Matei:
În toate aceste unități de învățământ se desfășoară activitatea fie distribuite de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, fie prin proiecte organizate de primăriile din comunitate, unde lecțiile se desfășoară în condiții optime. Există și cazuri izolate unde nu se poate asigura învățământul online, dar și acolo conducerea unităților de învățământ au luat toate măsurile în sensul că și poliția locală și cadrele didactice se deplasează și dau și fișe de lucru.
Reprezentantul Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Vlad Bobiș, a atras atenția că educația online trebuie asigurată pentru toți elevii, indiferent de situația materială:
Un elev poate să asimileze aproape la fel de bine, ca și cum ar fi la școală, de pe internet, din fața ecranelor, dar nu trebuie să fie exclus niciun elev. Nu putem face educație la distanță doar cu cei care își permit, trebuie ca toți să fie incluși în acest sistem. Sunt copii din medii defavorizate unde există un singur deținător în familie sau orfani, pentru ei sigur este un efort și, mai mult, sunt zone în care nici măcar nu este internet.
Proiectul de digitalizare a fost pus în dezbatere publică, în perioada 26 octombrie – 9 noiembrie.
Raluca Creț