Militarii covăsneni s-au implicat în ecologizarea Planului Înclinat de la Comandău

Publicat de Corina Muntean, 27 octombrie 2021, 11:55
Sâmbătă, un grup de 50 de militari s-a alăturat Asociației Cultural Creștine Iustinian Teculescu din Covasna la acțiunea de curățare și reabilitare a zonei.
Planul Înclinat de la Comandău reprezintă un obiectiv turistic important al județului Covasna, fiind o structură unică în Europa. Zona era în paragină, vegetația crescuse peste tot, iar militarii au făcut eforturi pentru ca obiectivul turistic să poată fi repus în valoare, a declarat pentru Radio Târgu Mureș locotent-colonelul Mihai Gaiță, șeful de stat major al Centrului militar județean Covasna:
Planul Înclinat a fost un obiectiv unic pentru că la transportul vagoanelor nu se folosea decât forța gravitațională și era păcat să nu poată fi pus în valoare.
Acesta era în paragină, vegetația crescuse foarte mult și obiectivul nu mai era vizibil.
REPORTER: Iar acțiunile în ce au constat?
Îndepărtarea vegetației arborilor din proximitate pentru a se putea vedea planul dar și dezgroparea efectivă a șinelor.
Militarii au participat la această acțiune în contextul Zilei Armatei, moment în care au vrut să arate că sunt implicați în problemele comunității pe care o protejează.
„Planul Înclinat sau „Șiclăul” cum este numit de localnici, reprezintă un monument tehnic unicat în Europa. Situat în județul Covasna, orașul Covasna, în zona Văii Zânelor, a fost construit în 1886.
La inaugurare, acesta era cel mai important sistem de căi ferate înguste din Carpați, unificând trei componente majore: vagoanele trase de cai, Planul Înclinat si locomotivele cu aburi.
Planul Înclinat a fost restaurat și a funcționat în continuare până în 1999, când datorită reducerii exploatărilor de lemne din zonă, a fost trecut în conservare
Momentan Planul Înclinat nu mai funcționează. Pe sectorul de cale ferată Covasna – Subşiclău (Planul Înclinat) ocazional, atunci când există cerere, circulă o mocăniţă care este folosită pentru agrement.