Miliarde de tone de carbon de microorganisme trăiesc în adâncul Pământului

Publicat de MIRELA ROTAR, 7 decembrie 2018, 15:15 / actualizat: 28 decembrie 2018, 18:15
Căutăm viață pe alte planete dar sunt o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre Pământ. Sute de cercetătorii care lucrează în cadrul proiectului internaţional Deep Carbon Observatory (DCO) au încercat însă să afle ce fel de viață există sub Pământ. Ei au publicat, cu ocazia summit-ului american al geofizicii, la Washington, rezultatul lucrărilor lor, apreciind că viața profundă reprezintă o masă de 15 până la 23 de miliarde de tone de carbon, respectiv de 245 până la 385 de ori mai mult decât cele șapte miliarde de oameni.
Timp de 10 ani, aceștia au săpat în pământ, din ce în ce mai adânc, descoperind o serie întreagă de ecosisteme subterane, aflate în biosferă, sub scoarța Pământului.
DCO estimează că biomasa formelor de viaţă pe bază de carbon care trăiesc sub picioarele noastre este incomparabil mai mare decât biomasa formelor de viaţă de la suprafaţa planetei.
Oamenii de ştiinţă au forat la mari adâncimi în platourile marine, de unde au preluat mostre de microbiom din mine şi sisteme carstice din sute de locuri din întreaga lume. Astfel, s-a demonstrat că biosfera din adâncuri are un volum de aproximativ 2,3 miliarde de kilometri cubi, aproximativ dublul volumului oceanului planetar. 70% din bacteriile şi organismele unicelulare archaea care trăiesc pe Pământ se adăpostesc în biosferă. Una dintre cele mai ciudate forme de viață găsite este Geogemma barossii, care trăiește și se reproduce la temperaturi de 121 de grade Celsius, mult peste temperatura de fierbere a apei.
Până în prezent, limita inferioară la care s-a găsit viață este de 5 kilometri sub scoarța Pământului și 10,5 kilometri adâncime, sub suprafața oceanului.
„Extinderea informaţiilor de care dispunem despre viaţa din adâncuri ne va ajuta să înţelegem cum şi de ce a apărut viaţa pe planeta noastră şi dacă viaţa poate exista şi în subsolul altor planete, aşa cum este Marte”, spune Fumio Inagaki, geomicrobiolog din cadrul DCO , citat de Agerpres.
Dana Boieriu