Mii de târgumureșeni, în procedură de executare silită din cauza datoriilor

Publicat de Corina Muntean, 31 ianuarie 2019, 18:04 / actualizat: 4 februarie 2019, 16:26
Aproape 14.500 de somații de plată au fost trimise contribuabililor în luna noiembrie a anului trecut de către Primăria Municipiului Târgu-Mureș pentru restanțe de circa 40 de milioane de lei la impozite și taxe locale.
Peste 80% dintre restanțieri sunt persoane fizice.
O bună parte și-au achitat datoriile, astfel că la începutul acestui an au continuat procedurile de executare doar pentru 9.500 dintre ei, dintre care 1.800 sunt persoane juridice.
Față de anii anteriori, însă, rata de încasare la buget a fost mai bună în 2018, de peste 90%, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul adjunct al Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, Rodica Marton:
În luna noiembrie erau în jur de 12.000 de restanțieri pentru care au fost emise somații. Ca efect al emiterii actelor de executare silită, s-au achitat sume destul de mari rămânând doar 7.700 de restanțieri cu un debit de 12 milioane de lei, la persoanele fizice. La persoanele juridice au fost emise 2.400 de somații, tot în noiembrie, și la sfârșitul lunii decembrie mai erau 1.800 de restanțieri cu un debit total de 13 milioane de lei.
Pentru contribuabilii din Târgu-Mureș care aveau datorii vechi de mai mulți ani s-au făcut sechestre sau ipoteci pentru recuperarea restanțelor.
De asemenea, o problemă care a dat multe bătăi de cap edililor a fost cea amenzilor neplătite.
Revine Rodica Marton:
Mai sunt debitori care vin din anii anteriori cu restanțe dar nu sunt foarte mulți contribuabili care să aibă debite foarte mari sau debite care depășesc 10.000 de lei. Pentru aceste persoane deja au fost instituite sechestre, ipoteci iar acolo unde a fost cazul s-au organizat și licitații, chiar dacă nu s-a reușit valorificarea lor. Există și amenzi mai greu de încasat de la prostituate care se știe că au un număr mai mare de amenzi.
Amenzile care nu au putut fi recuperate au fost transformate în muncă în folosul comunității, iar persoanele în cauză au efectuat, până la finele anului trecut, aproape toate orele stabilite de instanță.
Cristina Bulbescu