Mii de târgumureșeni au vestit, azi-noapte, Învierea lui Hristos

Publicat de radiomures, 1 mai 2016, 13:16 / actualizat: 14 aprilie 2023, 9:15
Ei au ieșit la miezul nopții pentru a se bucura împreună de noaptea sfântă.
În toate bisericile ortodoxe și greco-catolice din oraș a fost celebrată slujba de Înviere care semnifică biruința vieții asupra morții.
La Catedrala Mare cu hramul „Înălțarea Domnului” din Tîrgu-Mureș slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți conduși de pr. Silviu Negruțiu la ea asistând peste 2.000 de persoane.
Oamenii s-au rugat pentru sănătate, pentru familie și pentru cei aflați în suferință:
În vremea aceea, când se lumina de ziua ce dintâi a săptămânii, au venit să vadă mormântul (…) și iată s-a făcut cutremur mare că îngerul Domnului coborând și cer și venind a pogorât piatra de la ușă (…) iar îngerul vorbind femeilor a zis: nu vă temeți voi că știu că pe Isus cel răstignit căutați. Nu este aici căci s-a sculat precum a spus…”
Am venit cu gânduri bune la Învierea Domnului. Să ne dea Dumnezeu sănătate, că restul vin de la sine”
Am venit cu cele mai sincere și alese gânduri de bucurie și la vârsta mea de 80 de ani împliniți, încerc măcar o dată să înconjur Sfânta Biserică și să ascult slujba.”
Azi am venit cu speranță pentru o viață mai bună. Mă rog pentru cei care sunt în suferință, pentru cei care trec, în acest momente, prin încercări grele.”
Învierea Domnului Isus Hristos din mormânt a treia zi ne-a dat viață veșnică și nouă.”
Și la Biserica Greco-Catolică „Bunavestire” din Tîrgu-Mureș, condusă de protopopul Dan Fodor, creștinii au ieșit pe străzi cu lumânări în mâini, cântând Imnul Învierii.
La această sărbătoare, cea mai mare de peste an, toți oamenii sunt chemați să se bucure:
De s-a obosit cineva postind, să-și ia acum dinarul, (…) de a lucrat cineva din ceasul cel dintâi să-și ia astăzi dreapta plată, (….) de a ajuns cineva numai în ceasul al 11-lea, să nu se teamă că milostiv fiind Stăpânul, primește și pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, (…) pentru aceasta intrați toți în bucuria Domnului nostru. Bogații și săracii împreună dănțuiți, cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit veseliți-vă astăzi, masa este plină, ospătați-vă toți. (…) Unde-ți este moarte acul? Unde-ți este iadule biruința? S-a sculat Cristos și au căzut diavolii, Înviat-a Cristos și se bucură îngerii, Înviat-a Cristos și Viața viețuiește!”
Cristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le!”
După slujba Învierii, creștinii prezenți au primit Paștele, adică pâinea și vinul, sfințite de preot.
Cristina Bulbescu