Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson

Publicat de Rotar Mirela, 11 aprilie 2025, 12:00 / actualizat: 11 aprilie 2025, 15:00
Este a doua cel mai des întâlnită afecțiune neurodegenerativă, după boala Alzheimer.
În medie, în România, numărul persoanelor nou diagnosticate este de 8.500 pe an, conform datelor INSP. ( în perioada 2019 – 2023, de 8.485 pers./an, în 2023 înregistrându-se 10.032 pers. nou diagnosticate, cu aproximativ 20% mai mult decât în 2022 și 40% față de 2019.)
Nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson în țara noastră, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane, spune Cristina Vlădău, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sănătatea Creierului:
,,Nu există deocamdată un registru de pacienți care să includă toți pacienții din România. Sunt niște estimări ale numărului. De exemplu, la Casa de Asigurări se cuantifică cumva oamenii care au tratamente și estimarea este undeva la 70.000 de persoane în România. Mai sunt date care spun că undeva, în fiecare an, sunt diagnosticate 10.000 de persoane noi.”
La nivel national funcţionează 24 de centre de excelenţă pentru tratarea bolii Parkinson.
În ultimii ani au fost dezvoltate tehnici eficiente pentru gestionarea simptomelor, iar adresabilitatea acestora creşte de la an la an.
Este vorba de terapii asistate de dispozitiv care sunt eficiente atunci când tratamentul medicamentos nu mai funcţionează, spune medicul primar neurolog de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, dr. Szasz Josef:
,,Vorbim de o creștere a accesibilității. Asta înseamnă că terapia devine mai cunoscută de către pacienți. La nivelul clinicii noastre, cred că anual undeva între 15-20 de cazuri la care se inițiază aceste terapii asistate de dispozitiv. Un gel special Levodopa se livrează printr-un sistem de tubulatură, care se implantează prin peretele abdominal și, un dispozitiv ca o pompă în miniatură, livrează de o manieră continuă un gel special care reușește să obțină niște concentrații de medicație constante care ameliorază mult tabloul clinic.”
Asociația pentru Sănătatea Creierului atrage atenția asupra faptului că la nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor de Parkinson până în 2050.
În plus, se constată tot mai multe îmbolnăviri în rândul persoanelor mai tinere. Deși afecțiunea este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani, 28 dintre ele fiind sub 35 de ani.
Pe data de 11 aprilie 2025 este celebrată la nivel internațional World Parkinson Day, Ziua de Conștientizare a Bolii Parkinson.
În prezent Asociația pentru Sănătatea Creierului își propune să crească înțelegerea și conștientizarea bolii Parkinson, să reducă stigmatizarea și să îmbunătățească atitudinile față de cercetare și îngrijirea holistică. În prezent asociația desfășoară un studiu despre nevoile pacienților cu Parkinson din România. Formularul se găsește la adresa: https://forms.gle/6VTnngppuWLfj9HGA.
Conform primilor 100 de participanți, 33% s-au pensionat din cauza bolii și mulți dintre ei povestesc despre provocările pe care le-au ajut la job, dar și în viața de zi cu zi în confruntarea cu societatea (la magazine, pe stradă etc.) Deși accesul la medicii neurologi este facil și comunicarea în general bună, o parte dintre ei se plâng de calitatea conversațiilor, neputând relata, în timpul scurt al consultațiilor, provocările și schimbările cu care se confruntă și își doresc o monitorizare mai bună a afecțiunii și acces la terapii complementare ca kinetoterapia, logopedia etc.
Deși 40% dintre medici au început să recurgă la comunicarea prin mijloace electronice simple, marea majoritate nu utilizează telemedicină sau video, iar îngrijirile de specialiate la domiciliu sau serviciile de paliație lipsesc în totalitate. Studiul continuă și persoanele cu Parkinson sunt invitate să contribuie. Rezultatele vor fi prezentate în luna iulie, cu ocazia World Brain Day.
Autor: Sanda Viţelar