Mii de îmbolnăviri sezoniere sunt raportate săptămânal în Mureș
Din această lună a început raportarea cazurilor de infecții respiratorii înregistrate de către medicii de familie, dar și în serviciile de urgență din cadrul spitalelor.
Publicat de Rotar Mirela, 21 octombrie 2024, 12:06
Peste 85.000 astfel de cazuri au fost raportate în săptămâna 7-13 octombrie la nivel național, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în creștere cu 15% față de prima săptămână de raportare. Dintre acestea, peste 150 de cazuri au fost gripă, diagnosticată clinic.
În județul Mureș au fost peste 4.700 de viroze respiratorii și pneumonii înregistrate în a doua săptămână din octombrie, precizează pentru Radio Tg.Mureș șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
”Începând cu săptămâna 40 se face monitorizarea la nivelul Direcției de Sănătate Publică a cazurilor de afecțiuni respiratorii, respectiv viroze, pneumonii și gripă. La nivelul județului Mureș nu avem înregistrate, până în acest moment, cazuri de gripă. Ca în fiecare an, toamna numărul infecțiilor respiratorii este în creștere dar nu sunt situații deosebite față de anii trecuți.”
Deși cabinetele medicilor de familie din județul Mureș au început să se aglomereze cu pacienți minori imediat după începerea școlii, acum numărul lor a crescut simțitor.
La această dată, medicii fac cu greu față solicitărilor de consultații și recomandă vaccinarea atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă, face apel la părinți să nu-și ducă copiii în colectivități la primele simptome de boală:
”A crescut adresabilitatea pacienților la cabinetele medicilor de familie având în vedere că s-au înmulțit considerabil infecțiile respiratorii acute. Cei mai mulți pacienți fac parte din grupa de copii de la grădinițe, școli, chiar și din creșe. Aceștia se prezintă cu simptomatologie respiratorie: cu sau fără febră, dureri de gât, tuse și secreție nazală. Vaccinarea antigripală a început și merge bine. La copii, vaccinarea antigripală este gratuit și mai există varianta vaccinului cu administrare intranazală, deloc traumatizant pentru copii. Deci, vă recomandăm cu căldură să veniți să vă facem rețele și apoi să vă întoarceți pentru a vă inocula acest vaccin.”
Până la mijlocul lunii octombrie, aproape 360.000 de români s-au vaccinat și au fost înregistrați în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Peste 98% dintre aceștia au beneficiat de gratuitate sau regim compensat, deoarece fac parte din grupe aflate la risc.
În Mureș s-au administrat până acum 10.2000 de doze de vaccin antigripal, informează DSP Mureș.
Autor: Cristina Bulbescu