Mii de hectare de culturi ar putea fi afectate după ce UE a interzis o serie de pesticide pentru semințe
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 august 2019, 13:12 / actualizat: 29 august 2019, 19:51
În Uniunea Europeană este interzisă folosirea neonicotinoidelor, substanțe pesticide care protejează semințele de atacul dăunătorilor.
Măsura a fost luată pentru protejarea unor insecte, în special a albinelor, însă în acest moment la multe culturi nu există substanțe de combatere cu un efect asemănător.
Directorul Oficiului Fitosanitar Mureș, Marian Pogăcian, a precizat că se vor face demersuri pentru ca România să primească o nouă derogare pentru folosirea acestor substanțe:
Avem viermii sârmă sau rățișoara porumbului sau puricii la rapiță, dăunători care fac pagube deosebite, pot compromite cultura și atunci noi insistăm la Bruxelles, cu organizațiile fermierilor, cu ajutorul Ministerului Agriculturii, să mai obținem derogări pentru a utiliza aceste produse pentru că efectiv, tehnic, nu avem variantă. Ce există acum acționează mai mult ca repelenți, deci nu se apropie de sămânță dar, după ce dispare acest efect repelent, atacă planta, iar pagubele sunt deosebite.
Marian Pogăcian a arătat că în județul Mureș cele mai expuse sunt culturile de floarea soarelui, porumb și sfeclă:
Am avut derogare pentru rapiță, în anul acesta nu mai avem, la rapiță există o variantă, este un produs care este într-adevăr mai scump, dar este o variantă tehnică viabilă. Nu știu ce o să facem la primăvară cu sfecla, floarea soarelui și porumbul, în special. Noi avem, din 220.000 de hectare, porumb aproximativ 80-90.000 de hectare. Eu spun că avem prea mult porumb dar fermierii, dacă obțin rezultate financiare bune și profit din această cultură, aceasta o cultivă. Deci sunt probleme cu dăunătorii de sol, în primul rând.
Anul trecut, România a primit derogare pentru utilizarea acestor substanțe, iar în județul Mureș acestea au fost utilizate pe o suprafață de peste 900 de hectare de rapiță.
Raluca Creț