Mii de femei din mediul rural, testate pentru cancerul de col uterin

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 februarie 2020, 13:26
De mai bine de un an, cele opt unități mobile pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin au efectuat circa 9.000 de testări la femei din medii defavorizate sau greu accesibile din întreaga țară.
O astfel de unitate se găsește și la Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș, care deservește Regiunea Centru. Unitățile au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în cadrul unui program finanțat din fonduri structurale pentru screening-ul cancerului de col uterin.
Proiectul este pe punctul de a intra în etapa a doua de finanțare, prin urmare, din vara acestui an, fiecare unitate mobilă va realiza câteva sute de mii de astfel de testări, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș coordonatorul Programului Național de Screening pentru cancerul de col uterin, Carmen Ungurean:
În momentul în care se vor încheia apelurile de proiecte (6 aprilie), aceste unități mobile vor fi absolut esențiale pentru că indicatorul pentru fiecare proiect regional este de 170.000 de femei pe regiune dintre care cel puțin 50% trebuie să fie din medii defavorizate. Dacă toate se desfășoară bine, să zicem că ele pot fi operaționalizate la începutul lunii iunie-iulie…
Programul de screening al cancerului de col uterin se derulează în perioada 2018-2023 și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 47 de milioane de euro.
Cristina Bulbescu