Mii de detectoare de fum instalate gratuit în Transilvania

Publicat de APETRI MARGARETA, 23 aprilie 2025, 12:31 / actualizat: 23 aprilie 2025, 13:45
Campania națională „Detector pentru Viață” continuă anul acesta cu a doua ediție la nivel național, primele dispozitive fiind deja instalate în câteva județe din țară.
Campania este derulată de Departamentul pentru Situații de Urgență iar dispozitivele pentru detectarea fumului și a dioxidului de carbon sunt oferite gratuit de E.ON și Delgaz Grid.
10.000 de detectoare vor fi instalate anul acesta în 20 de județe, între care Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Cluj.
Același număr a fost instalat gratuit și anul trecut în aproape 500 de localități, aflăm de la specialistul în comunicare din cadrul Companiei E.ON, Adela Boțan:
„Practic, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt distribuite gratuit în această perioadă către familii din 20 de județe din cadrul programului din acest an. Scopul acestora este de a avertiza, acestea semnalând urgent apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. Ele nu sunt obligatorii dar este o recomandare fiindcă au rol de avertizare și pot evita situații tragice, de aceea este deosebit de importantă instalarea acestora în locuințe.”
Județul Covasna este unul din județele care a început deja instalarea detectoarelor, chiar înaintea sărbătorilor pascale.
500 de dispozitive au fost alocate anul acesta județului Covasna din care aproape jumătate au fost repartizate.
Primele acțiuni sunt desfășurate în Vâlcele, Ilieni, Ghelința, Sita Buzăului, Barcani și Biborțeni, urmând ca programul să continue și în alte zone ale județului.
Odată cu instalarea detectoarelor de fum în locuințe, pompierii covăsneni desfășoară și activități preventive, precizează pentru RTM purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, Mirela Timaru:
„Începând cu data de 17 aprilie Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna a demarat activitățile de instalare a detectoarelor de fum în mai multe localități din județ urmând ca și în perioada următoare să fie instalate detectoare. Pe lângă montarea dispozitivelor, pompierii covăsneni și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au oferit instrucțiuni beneficiarilor privind utilizarea și întreținerea detectoarelor…”
Cetățenii trebuie să știe că aceste detectoare nu sunt legate automat la sistemele de stingere a incendiilor, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Mirela Timaru:
„Detectoarele nu sunt conectate la autorități sau la sisteme automate de stingere a incendiilor. Acestea emit semnale sonore și luminoase pentru a avertiza ocupanții locuinței în cazul apariției fumului sau a monoxidului de carbon. Recomandăm tuturor cetățenilor să utilizeze aceste dispozitive care pot face diferența între un incident minor și o tragedie.”
În România se produc în medie, zilnic, 19 incendii, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți, iar aceste incidente tragice pot fi prevenite și evitate prin respectarea unor reguli și măsuri minime de siguranță, precum montarea unor detectoare.
În ultimii 10 ani, numărul exploziilor cauzate de acumularea de gaze naturale în locuințe s-a redus la jumătate față de perioada 2007-2012, iar numărul persoanelor decedate din această cauză a scăzut cu aproape 43%.
Și intoxicațiile cu monoxid de carbon s-au redus în aceeași perioadă de referință cu peste 60%, la fel și numărul victimelor acestor incidente.
Autor: Cristina Bulbescu