Mii de creștini, în pelerinajul tradițional dedicat Sfintei Fecioare Maria

Publicat de Uifalean Cristian, 15 august 2023, 10:40 / actualizat: 17 august 2023, 10:50
În fiecare an, pe 15 august, la hotarul dintre vară și toamnă, creștinii prăznuiesc „Adormirea Maicii Domnului” sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută în popor.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare de peste an dedicată Sfintei Fecioare Maria, iar pentru a putea sărbători cum se cuvine această zi, creștinii au avut la dispoziție o perioadă de pregătire de două săptămâni de post.
Pelerinajul tradițional din întreaga arhiepiscopie de Alba Iulia se află în județul Mureș, la mănăstirea cu hramul sărbătorii din Sânmărtinul de Câmpie, unde este prezent ca în fiecare an, și arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu.
Circa 10.000 de pelerini sunt la această oră la Sânmărtin iar mulți dintre oameni au ajuns încă de ieri seară la mănăstire și s-au rugat pe parcursul întregii nopți Măicuței Sfinte, aflăm de protopopul ortodox din Târgu-Mureș, părintele Răzvan Șulea:
Postul Sfintei marii este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două praznice din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Aceste zile de post, ne amintesc tuturor de virtuțile și darurile Maicii Domnului dar și de postul pe care însăși Născătoarea lui Dumnezeu l-a ținut înainte de mutarea ei din această viață. Așa cum Maica Domnului nu a fost părăsită de Fiul ei, să avem credința că nici noi nu vom fi lipsiți de mângâierea Fiului, atâta timp cât ne rugăm Maicii Sale.”
Pelerinaje de Sfânta Maria Mare se organizează și la alte mănăstiri din județul Mureș, și anume la Râciu, unde este prezent anul acesta episcopul greco-catolic din Blaj, PS Cristian Crișan, la Mânăstirea Recea și la Chiheru de Jos.
Cu tradiție de sute de ani sunt, însă, pelerinajele de la Nicula din județul Cluj, de la Cacica, în Suceava, și de la Bixad, din Covasna.
Cu tradiție, sunt și locurile de pelerinaj de pe glob unde, în ultimele secole, Fecioara Maria și-a făcut apariția și care au fost luate apoi cu asalt, de zeci de milioane de pelerini.
Locuri celebre în care au fost apariții miraculoase ale Preacuratei au fost la Lourdes în Franța, la Fatima în Portugalia dar și la Medjugorje în Bosnia-Herțegovina.
De numele Sfintei Maria se leagă și înălțarea Mănăstirii Caraiman, din Bușteni deoarece în urmă cu mai mulți ani, părintele Gherontie Puiu, a avut o viziune a Preacuratei, în timp ce se afla la poalele muntelui.
Le urăm ”La mulți ani!” celor peste 2 milioane de români care își serbează, astăzi, onomastica: Maria, Marian, Mariana, Marinela, Mioara, Marin și altele.
Autor: Cristina Bulbescu