Mii de copii mureșeni învață despre apă și canalizare, în unitățile Aquaserv
Publicat de Stan Lucian, 22 martie 2024, 14:33
De Ziua Mondială a Apei, elevii au avut posibilitatea să viziteze obiectivele Aquaserv, unde specialiștii le-au explicat cum ajunge apa la robinete și ce se întâmplă cu ea înainte de a se întoarce în natură.
Activitățile vor continua și săptămâna viitoare, când în unele școli din județ se desfășoară „Săptămâna verde”.
Purtătorul de cuvânt al Aquaserv, Nicolae Tomulețiu:
În această perioadă, însoțiți de angajații Aquaserv, care le explică o parte din munca lor de zi cu zi, vizitatorii urmează traseul apei, în drumul său din râu spre robinete, precum și cel al apei uzate care, o dată curățată, ajunge înapoi în râuri. Mii de copii de la multe instituții de învățământ au vizitat sau vor vizita în această perioadă uzinele de apă și stațiile de epurare aparținând Aquaserv sau chiar și Casa Apei din Târgu Mureș.”
Copiii au pus întrebări și au fost impresionați de tehnologiile folosite.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat impactul schimbărilor climatice asupra apei.
Acesta a participat la o conferinţă organizată de Ziua Mondială a Apei şi Ziua Mondială a Meteorologiei și a precizat că primește tot mai multe semnale ale acestor schimbări.
Mircea Fechet:
Discut cu oameni, cu reprezentanţi ai comunităţilor locale care ne aduc la cunoştinţă lucruri cu care s-au confruntat în ultimii ani. În foarte multe localităţi, oamenii spun că le seacă fântânile, nu mai au apă în fântâni, iar dacă acest lucru se întâmpla foarte rar în trecut, acum se întâmplă aproape în fiecare an. În legătură cu deşertificarea sudului României, am primit nişte semnale îngrijorătoare din partea colegilor ANM.”
Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie.
Tema din 2024, „Apă pentru pace”, sugerează că apa poate construi şi menţine pacea, dar poate provoca şi conflicte.
Autor: Raluca Creț