Mii de copii din Mureș au părinții plecați la muncă în străinătate

Publicat de Corina Muntean, 25 mai 2018, 17:44 / actualizat: 25 mai 2018, 22:30
Potrivit datelor Direcției pentru Protecția Copilului Mureș, în primul trimestru al acestui an erau circa 1.250 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.
75% dintre minori aveau ambii părinți plecați însă autoritățile se așteaptă ca numărul lor să crească în aceste luni.
Prin urmare, peste 780 de familii erau afectate de acest fenomen la începutul anului, conform datelor oficiale adunate de primăriile din județ care nu sunt, însă, și cele reale deoarece mulți părinți nu anunță intenția de a pleca din țară.
O parte dintre minori au ajuns chiar în grija statului, spune purtătorul de cuvânt al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
Pentru un număr de 1.223 de copii nu e necesară implementarea unei măsuri de protecție pentru că sunt lăsați în grija rudelor până la gradul IV. Din păcate, pentru ceilalți 23 de copii a fost instituită măsura de protecție: 3 copii sunt plasați în sistemul de asistență maternală, 6 sunt în centre de plasament, 12 sunt la rude până la gradul IV și 2 copii sunt plasați la organisme private. Pentru cei 23 a fost nevoie de măsura de protecție pentru că nu au fost găsite persoane care să facă parte din familia extinsă care să aibă în grijă acești copii.”
Psihologii avertizează că pe termen scurt și lung copiii care cresc perioade îndelungate fără nici un părinte alături de ei, suferă serioase tulburări emoționale și comportamentale.
De asemenea, o bună parte dintre acești copii au și probleme la învățătură, spune psihologul Organizației Salvați Copiii, Cristina Pantea:
Urmările plecării părinților, clar, sunt mai mult de natură emoțională pentru că le lipsește afectivitatea din partea părinților și, până la urmă supravegherea pe care o au. Aceste tulburări emoționale se resimt în comportamente. Sunt copii care au comportamente agresive, se resimt în performanțele școlare pentru că nu sunt controlați la teme, nu le este supravegheată activitatea școlară și de aici apar alte probleme.”
Potrivit legii, dacă ambii părinți pleacă la muncă în străinătate, aceștia au obligația să anunțe autoritățile și să desemneze un tutore legal pentru îngrijirea copiilor rămași acasă.
O parte dintre ei nu fac acest lucru, deoarece unii nu vor să-și piardă ajutoarele sociale sau se tem că vor fi preluați copiii de către autorități.
Cristina Bulbescu