Mii de cereri pentru soluționarea amiabilă a litigiilor bancare
Publicat de Corina Muntean, 22 ianuarie 2020, 15:19
Doar anul trecut au fost înregistrate la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar peste 2.100 de solicitări de acest fel din partea cetățenilor nemulțumiți de contractele cu băncile, cu 65% mai multe față de 2016.
Pentru circa o treime dintre sesizări au fost întocmite dosare care au fost soluționate favorabil pentru cetățeni într-un termen de cel mult 55 de zile.
Astfel, un consumator din București a obținut ștergerea unei datorii de 62.000 de euro în urma negocierii cu banca, în timp ce pentru un caz social din Oradea, aceeași bancă a șters suma de 52.000 de franci elvețieni.
Solicitări de acest fel au fost înregistrate anul trecut și din Brașov (35), Mureș, (14), Harghita și Covasna (10).
Dosarele soluționate au adus economii de mii de lei, de euro sau de franci elvețieni clienților băncilor din aceste județe, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Centrului de Soluționare a Litigiilor Bancare, Liviu Fenoghen:
Am avut un consumator care a realizat o economie de 12.700 CHF, după ce banca a renunțat la anumite comisioane și a mai micșorat marja de dobândă. Un alt consumator a obținut o ștergere de 5.000 de euro din soldul creditului. Alt consumator a obținut ștergerea integrală a datoriilor dintr-un contract de credit din anul 2011 de 5.700 de lei. Un alt consumator a obținut ștergerea ultimelor 13 rate. Un alt comerciant a șters 4.850 de lei și s-au mai obținut ștergeri de 15% din sold, de 85% din sold în diverse alte cazuri.
Această modalitate de soluționare a litigiilor există în România din 2016 și spre deosebire de procesele în instanță, costurile sunt zero pentru consumatori.
Mai există, însă, și alte beneficii, spune directorul organizației CSALB, Liviu Fenoghen:
Este de apreciat și de recomandat această modalitate de soluționare alternativă a litigiilor, în primul rând pentru că pe consumatori nu-i costă absolut nimic, deci sunt costuri zero pentru consumatori, iar pentru bănci sunt costuri modice – 993 de lei pe fiecare caz. Termenul de soluționare este foarte scurt, maxim 90 de zile prevăzut de lege. Este o procedură absolut confidențială și este realizată de către conciliatorii Centrului care sunt persoane care au avocați, economiști de renume, și cel puțin 10 ani de experiență în domeniul financiar-bancar.
Cetățenii, consumatori de produse financiar bancare, nemulțumiți de felul în care decurge contractul de finanțare cu banca, se pot adresa Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), fie pe site-ul instituției printr-o cerere, fie apelând numărul de telefon: 021 9414.
Cristina Bulbescu