Mii de cereri pentru recuperare cardiovasculară la Covasna

Publicat de Corina Muntean, 20 august 2021, 12:18
În orașul Covasna se află renumitul Spital de Cardiologie „Dr. Benedek Géza” unde se face, în proporție de 90%, recuperare cardiovasculară pentru adulți, dar și pentru copii. Serviciile sunt achitate în totalitate prin Casa de Asigurări de Sănătate.
Unitatea a fost până în luna iunie spital suport COVID și nu a mai putut primi pacienți pentru recuperare cardiovasculară. De două luni a repornit această activitate, după o igienizare generală, iar programarea pacienților se face acum în condiții mult mai stricte.
Acum există inclusiv zone separate pentru vaccinați și nevaccinați, precum și o zonă de Covid cu 20 de paturi, neocupate, însă, de luni bune.
Spitalul funcționează acum la 50% din capacitate și sunt peste 2.000 de pacienți în așteptare, precizează pentru Radio Târgu-Mureș, managerul unității, Monica Sporea:
Pacienții sunt programați telefonic, li se explică restricțiile… este un circuit separat pentru nevaccinați cărora li se duce mâncarea în cameră, sunt programați la ore diferite față de pacienții vaccinați… Avem o listă foarte, foarte lungă de așteptare… mii de pacienți, 2.000 de cereri.
În curând, situația ar putea deveni și mai restrictivă deoarece deja se fac scenarii pentru valul 4, mai spune Monica Sporea:
Am fost chemați la videoconferință și se fac scenarii pentru valul 4… Noi, avem 898 de paturi dar acum nu putem folosi decât camerele cu două paturi și cu grup sanitar propriu, așa am primit aviz epidemiologic. Externăm în jur de 500-600 de pacienți pe lună dar dacă activitatea va fi restrânsă și secțiile vor fi transformă în secții copii, atunci numărul (pacienților) se va diminua..
De curând, Spitalul de Cardiologie din Covasna a trecut „examenul” Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și a fost încadrat în categoria a V-a de acreditare, din totalul de VI categorii câte există.
Conducerea unității își dorește să crească gradul de acreditare la III, maximul pe care l-ar putea obține în condițiile actuale. Acest lucru înseamnă că pacienții vor putea beneficia de o gamă mai largă de servicii și analize.
Gradul I nu îl are niciun spital din țară, public sau privat, precizează managerul unității, Monica Sporea:
A fost o bucurie acest ordin de acreditare a Spitalului. Pe de o parte datorită unui plan de conformare de acum 5 ani, Ordinul ministrului a prevăzut că putem primi doar a 5-a categorie de acreditare. Avem un an de zile să îndreptăm lucrurile și să crește. Sperăm să ajungem la categoria a 3-a.
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna are aproape 600 de angajați și circa 900 de paturi.
Între 500 și 600 de externări s-au făcut pe lună pe perioada verii, însă noi restricții ar putea fi impuse din cauza valului 4 de coronavirus, situație în care listele de așteptare s-ar putea prelungi pe multe luni de acum înainte.
Cristina Bulbescu