Mierea de mană, tot mai căutată de târgumureșeni

Publicat de Corina Muntean, 24 octombrie 2017, 07:50
Un sortiment rar de miere, dar extrem de sănătos și care se obține cu eforturi mari, este tot mai căutat pe piața românească, inclusiv la Tîrgu-Mureș.
Apicultorii spun că există o categorie de persoane ”cu dare de mână” care preferă să consume acest timp de miere deoarece are un conținut ridicat de minerale și are mai puțină fructoză putând fi consumată și de diabetici.
Mierea de mană mai este denumită și mierea de pădure, are o culoare închisă, și este un sortiment special prin însăși sursa ei, adică secreția unor afide sau secrețiile dulci ale arborilor.
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din județul Mureș, Vasile Bota:
Acum, în ultimul timp, e cererea foarte mare de mierea asta de mană. E foarte bogată în microelemente. Lumea bună din Tîrgu-Mureș caută mierea asta închisă la culoare făcută de afide. E un sortiment nutritiv foarte căutat. Este și cea mia scumpă dar acum, depinde de la cine o cumpărați.”
Mierea de mană are culori diferite, în funcție de specia de pe care a fost culeasă, de la maro deschis la brun-roșiatic, negricios sau chiar verzui.
Și gustul diferă, fată de mierea de origine florală iar cea de conifere are mirosul specific rășinii de brad.
Prețul acestui sortiment de miere variază între 40 și 50 de lei kilogramul.
Cristina Bulbescu