Miercuri se testează din nou sirenele de alarmare a populației
Publicat de Rotar Mirela, 28 februarie 2023, 12:09
Un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare, se va desfăşura mâine, în cadrul acţiunilor pregătite în ”Săptămâna Protecţiei Civile”.
”Miercurea sirenelor” informează populaţia despre acest mod de avertizare și permite autorităților să testeze sirenele periodic şi să se asigure că cei care le operează cunosc procedurile.
În județul Mureș, sirenele vor suna între orele 10 și 11, spune purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș, Georgiana Oltean:
În județul Mureș, dar și în întreaga țară, va avea loc între orele 10-11 un exercițiu de alarmare publică. Acțiunea, denumită generic ”Miercurea alarmelor”, face parte din evenimentele de informare preventivă organizate cu prilejul Săptămânii protecției civile. În acest interval orar, pentru câteva minute, vor fi pornite sirenele în 102 unități administrativ-teritoriale din județul Mureș, pentru a se verifica funcționarea acestora.
În județul Covasna, sirenele vor în intervalul orar 10:00-10:30, iar autoritățile transmit populației să nu intre în panică.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, Alexandru Rechițean:
Facem un apel către populație să nu intre în panică, scoțând în evidență faptul că va fi vorba doar de un exercițiu. De asemenea, în 2 martie, începând cu ora 10, se va desfășura un exercițiu de simulare a unui seism, în unitățile de învățământ din județ.
Cu această ocazie, autoritățile reamintesc cetățenilor că sirenele transmit semnale audio diferite, în funcție de tipul evenimentului.
Revine reprezentantul ISU Mureș, Georgiana Oltean.
Semnalul de alarmă aeriană se compune din 15 sunete, a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde fiecare. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele. Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete, a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 5 sunete a câte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele. Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu de aceeași intensitate, cu durată de 2 minute, iar pentru sirenele cu aer comprimat, durata este de 1 minut.
”Săptămâna protecției civile” se derulează în toată țara, în perioada 25 februarie – 4 martie, şi cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, adică românii se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Raluca Creţ