Micul Prinț și Pif, sărbătoriți la Radio România Cultural pe 1 Iunie
Publicat de Rotar Mirela, 29 mai 2023, 12:36
Micul Prinț, care împlinește anul acesta 80 de ani și cățelușul Pif, care are 75 de ani, sunt sărbătoriții zilei de 1 Iunie la Radio România Cultural.
Ambele personaje au vrăjit generații de pe tot mapamondul și continuă să fie la fel de tinere și ingenue, cu mult farmec și la fel de atractive și pentru copiii de acum.
Despre cum îl văd ei pe Micul Prinț, ce întrebări i-ar pune dacă l-ar vedea aievea, aflăm de la ora 15:30, dintr-o ediție inedită a emisiunii Scena și ecranul.
Maria Balabaș spune povestea unor înregistrări făcute în vara anului 2020, în plină pandemie. În satul transilvănean unde locuia, ca o încercare personală de a găsi un sens locuitului în izolare, a inițiat o serie de întâlniri cu câțiva copii din sat. În centrul discuțiilor și a lecturilor a stat Micul Prinț. Maria Balabaș a înregistrat descrierile foarte vii ale copiilor și a descoperit în acest material irepetabil o formă de teatru improvizatoric. Farmecul vine din sinceritatea și dezinvoltura cu care copiii descoperă povestea Micului prinț, din comparațiile făcute cu propriile lor vieți.
“Pilotule…Hello! Pilotule, spune-mi și mie ceva… De ce mașinile mănâncă benzină? De ce avioanele se prăbușesc? Și cum avioanele zboară și mașinile merg? Și cum oamenii sunt făcuți? Și cum buburuzele sunt făcute?”, îl întreabă Andreea pe Micul Prinț.
Mai târziu, de la ora 21:10, într-o ediție specială a emisiunii Născut în România, Anamaria Spătaru va sta de vorbă cu Mircea Arapu, grafician român care a intrat în redacția revistei Pif Gadget în 1981, publicând în paginile ei peste treizeci de episoade din Arthur fantoma justițiară și altele cu Pif și Hercule sau Placid și Muzo.
Pif a fost eroul copilăriei sale, l-a îndrăgit atât de mult încât: La vârsta de 4 ani am decis, dincolo de paginile revistei, să-mi regăsesc prietenii imaginari – personajele benzilor desenate, la Paris. Am pregătit o valiză de mărime potrivită cu perna preferată și pătura, m-am îmbrăcat cu costumul meu de zile de sărbătoare și am plecat pe strada mea, știam că la capăt trece autobuzul 33 care ducea la Gara de Nord, unde desigur voi găsi un tren pentru Paris…, povestește Mircea Arapu.
O mătușă l-a găsit și l-a adus acasă, dar visul i s-a împlinit și destinul său este și acum legat de Pif. Este desenatorul acestuia și în actuala versiune a revistei, Pif le Mag. Pentru sărbătorirea celor 75 de ani ai personajului, a creat un timbru sub formă de strip – scurtă bandă desenată de trei imagini – o premieră pentru Poșta Franceză, primit cu mult entuziasm. Este al doilea român care reușește să creeze un timbru pentru Poșta Franceză, după Mircea Cantor.
Dar cum a fost această călătorie în lumea lui Pif și a prietenilor săi până acum, cum arăta o ședință de redacție la revista Pif, ce a făcut ca acest personaj să fie atât de iubit, de ce în mai multe momente revista a dispărut de pe piață și ce își dorește noul proprietar, vor fi subiectele discuției cu Mircea Arapu.