Microsistemele de irigat, soluția pentru dezvoltarea producțiilor agricole locale

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 aprilie 2022, 11:56 / actualizat: 20 aprilie 2022, 15:02
Legea irigaţiilor a fost modificată săptămâna trecută, astfel că fermierii interesați își vor putea crea sistemele proprii de irigat prin accesarea de fonduri europene.
Printre marii beneficiari se vor număra și cultivatorii de legume din Transilvania care, spre deosebire de zonele dinafara arcului Carpatic, au rămas fără sisteme de irigații în ultimii 30 de ani.
O cultură pentru care această modificare legislativă e extrem de benefică este cea a cartofului, care în ultimii 10 ani a scăzut cu peste 60 la sută în România cu, a explicat pentru Radio Tg.Mureș preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Romulus Oprea:
Și la noi, în zona tradițională de producere a cartofului, unde nu era nevoie de irigații, după anul 2000 nu se mai poate face o cultură adevărată de cartofi fără apă. Acum 7-8 ani, APIA înregistra 75.000 de hectare, în 2021 s-au înregistrat 26.500 de hectare de cartofi de consum. Iar banii pentru crearea de microsisteme de irigații noi am alege prin APIA să-i accesăm, dar până la urmă vorbim de o instituție specializată, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, și ar fi logic să se desfășoare prin acea instituție. Acuma rămâne de văzut în ce mod și în cât timp, pentru că e foarte important să nu trenăm lucrurile.
Potrivit Ministerului Agriculturii, prin noul act normativ bugetul pentru reabilitarea infrastructurii irigaţiilor este majorat la 1,5 miliarde de euro.
Cei interesaţi să-și creeze microsisteme de irigat pot depune o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar ANIF va obţine avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu.
Valeriu Russu