Microbuz turistic pentru o serie de obiective din Transilvania

Publicat de Stan Lucian, 26 martie 2025, 14:42
O linie privată de transport către destinații turistice din județele Sibiu, Brașov și Mureș a fost deschisă în acest sens. UNESCO – Bus a fost creată pentru turiștii care nu vor să conducă, ci vor în schimb să se concentreze pe destinațiile lor.
Operate de o firmă privată (Carpathian Travel Center), microbuzele urmează un traseu specific cu opriri în apropierea atracțiilor majore. Zona din sudul Transilvaniei, cu sate ce găzduiesc biserici fortificate UNESCO – se întinde pe trei județe. ”Asta face dificilă crearea unei linii publice de transport, care să le deservească pe toate. UNESCO-Bus vine să acopere acest gol, oferind o alternativă practică pentru turiștii care vor să descopere regiunea fără a fi nevoiți să conducă”, a explicat directorul societății de turism, Alexandru Ujupan, pentru publicația Turnul Sfatului.
Există trei linii de transport, albastră, galbenă și roșie, fiecare urmând un traseu diferit, două cu plecare din mun. Sibiu și una cu plecare din. mun. Brașov, toate incluzând cetatea Sighișoara.
”UNESCO-Bus este realizat în parteneriat cu managementul destinației Colinele Transilvaniei, certificată pentru ecoturism de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, și cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.
”Puteți să urcați în orice stație desemnată, să vizitați atracția care vă interesează și să coborâți în când sunteți gata să continuați. Dacă preferați, puteți rămâne în autobuz pentru întreaga buclă și vă puteți bucura de priveliști frumoase ale peisajului rural transilvănean”, anunță organizatorii.
Directorul societății de turism, Alexandru Ujupan, susține că a venit cu această ofertă pentru turiști tocmai pentru ca aceștia să poată călători în grupuri și să nu mai fie nevoiți să conducă sau să organizeze transport:
”În peste 20 de ani de participare la târguri internaționale de turism, am observat o schimbare clară în preferințele turiștilor. Tot mai mulți aleg să călătorească individual sau în grupuri mici, folosind mijloace de transport sustenabile, alternative la mașina personală. Această tendință este strâns legată de dezvoltarea ecoturismului și a turismului cultural, iar UNESCO-Bus a fost gândit exact pentru a răspunde acestei cereri” .
Există trei linii de transport, albastră, galbenă și roșie, fiecare urmând un traseu diferit.
Astfel, Linia Albastră pleacă din Sibiu și merge prin Valea Viilor, Mediaș, Moșna, Alma Vii, Richiș, Biertan și Sighișoara, de unde se întoarce în Sibiu.
Linia Galbenă urmărește traseul Sibiu, Hosman, Alțâna, Agnita, Brădeni, Apold, Sighișoara., Hoghilag, Dumbrăveni, Biertan, Richiș, Cornățel și Sibiu.
Linia Roșie merge prin Brașov, Feldioara, Rupea, Viscri, Criț, Saschiz, Sighișoara. De aici autobuzul se întoarce în Brașov.
Un bilet costă pe toate liniile 45 de euro pentru acces timp de 24 de ore și 80 de euro pentru 48 de ore. Copiii sub 12 ani plătesc 30 de euro, respectiv 60 de euro pentru valabilitatea de 2 zile, în timp ce un bilet dus costă 100 de lei.
UNESCO-Bus anunță că operează în toate condițiile meteorologice și că își rezervă dreptul de a refuza preluarea clienților care sunt vizibil băuți sau care au consumat halucinogene.
Autor: Cosmina Nicoară