Micile întreprinderi neagricole primesc finanțare europeană prin AFIR
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 noiembrie 2021, 14:16 / actualizat: 2 noiembrie 2021, 17:09
Cererile se depun online începând de astăzi, iar sesiunea se încheie după ce se ajunge la 150% din nivelul alocării sesiunii de 100 milioane de euro, cu excepţia primelor 5 zile calendaristice când depunerea proiectelor se poate realiza indiferent de nivelul plafonului.
Directorul General Adjunct al Centrului Regional AFIR Alba Iulia, Lidia Delia Bogdan, spune că sumele sunt cuprinse între 10 mii și 200 de mii de euro de proiect:
Solicitanții eligibili sunt intreprinderile individuale, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, start-up-urile, firmele nou înființate, interprinderile familiale, fermierii care primesc un punctaj suplimentar pentru diversificarea activității agricole, în cea non-agricolă. Valoarea sprijinului poate să ajungă la 80 la sută pentru proiectele pe partea de producție și 70 la sută pentu celelalte servicii. Valoarea maximă care se acordă este de 200.000 de euro, iar plafonul minim este de 10.000 de euro, valoare nerambursabilă.
Lidia Delia Bogdan a explicat că activitățile non agricole sunt de ordinul zecilor, ca de pildă afaceri în turism, agrement, artizanat, marochinărie, ateliere meșteșugărești, fabricare peleți sau bricheți, mobilă, medicină veterinară.
Detalii privind tipurile de investiţii şi condiţiile accesării de fonduri europene pentru submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole pot fi consultate pe www.afir.info în Ghidul solicitantului, la secţiunea Investiţii PNDR.
Valeriu Russu