Micii producători, nemulțumiți de schimbările din Programul „Tomata“

Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2020, 17:16 / actualizat: 18 februarie 2020, 19:23
Programul prin care statul susţine producţia de roşii româneşti continuă şi anul acesta, însă aduce o serie de noutăţi.
Fermierii sunt obligaţi să producă o cantitate mai mare de roşii la hectar, iar valoarea subvenţiei ar putea să scadă, în funcţie de câţi doritori se înscriu, iar calitatea produselor va fi supravegheată mai drastic.
Este și cazul unui fermier din Voivodeni, Lako Zoltan, care a beneficiat timp de 3 ani de acest program, dar acum se gândește să renunțe. El crede că în următoarele 4 luni, cu excepția produselor bio, toate roșiile din magazine vor fi de import sau produse artificial.
Cei care se vor înscrie anul acesta în programul tomata vor trebui să forțeze coacerea, pentru a respecta termenul de livrare, a declarat pentru Radio Tg. Mureș Lako Zoltan:
Perioada de valorificare în zona noastră în Ardeal, e aproape imposibil să o atingi, vorbesc de producătorii mici. Roșiile românești tradiționale, mai repede de luna iunie nu apar, iar roșiile de grădină, doar în a doua parte a lunii iulie. Tot ce e acum pe piață, probabil e din import sau chiar dacă e din țară este în sere industriale unde nu se mai cultivă în sol ci în substraturi artificiale. Referitor la pesticidele folosite, nu vă veți da seama care roșii le conține, puteți merge doar pe încredere, să știți un producător care respectă normele în ce privește folosirea substanțelor chimice.
Anul trecut, 112 producători de tomate din Mureș s-au înscris în program și au livrat cantitatea minimă necesară, de 3 tone. Anul acesta, fermierii vor beneficia de sprijin doar pentru roșiile timpurii, precizează directorul Direcției Agricole, Ioan Rus.
Actul normativ reglementa ca reprezentanții Direcției agricole să verifice în momentul plantării, inclusiv măsurarea suprafeței solarului. Și mai făceau a doua verificare la începutul rodirii. Iar pentru 2020 prima etapă va fi numai pentru ciclul unu, respectiv livrările până cel târziu în 15 iunie. Ca noutate, în 2020 verificăm numai la rodire și monitorizăm pe întreg parcursul recoltării și livrării producției, inclusiv completarea la zi a registrului evidenței tratamentelor, încadrarea în perioada de prevăzut de legislație, între tratamentele efectuate și livrare.
MADR a anunţat producătorii interesați că termenul limită de înscriere în Programul Tomate este de 15 aprilie iar cel de valorificare a producţiei, 15 iunie , inclusiv.
Valeriu Russu