Micii producători, împiedicați să beneficieze de fonduri europene
Publicat de radiomures, 27 mai 2016, 12:47
Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Agrostar, cere adoptarea de urgență a unor măsuri fiscale care să-i stimuleze pe micii producători agricoli să adere la Grupurile de producători.
Aceștia au posibilitatea să beneficieze de fonduri europene prin submăsura programată pentru lansare în perioada 30 mai-3 iunie 2016.
Agrostar avertizează, însă, că Ghidul solicitantului îi dezavantajează clar pe micii producători agricoli care sunt 93% din titularii de terenuri din România.
Chiar dacă se înscriu într-un Grup de producători, micii fermieri nu au certitudinea că vor primi subvenția, dar sunt obligați să cheltuie de trei ori mai mulți bani decât primesc înapoi.
În plus, își pot pierde și terenurile.
Pentru cine este alcătuită atunci această măsură, se întreabă retoric consultantul pe fonduri europene, Cristian Găină:
Această măsură, practic, încerca să faciliteze accesul către piață printr-un sistem de valorificare comun, în grup. Doar că pentru a valorifica trebuie să te fiscalizezi iar toate aceste costuri sunt triple decât facilitatea pe care Uniunea Europeană o dă. Una din soluții ar fi să punem un minim plafon garantat sau Ministerul de Finanțe prin Codul Fiscal să ofere facilități celor care au venituri minime din agricultură. Taxele celor care sunt aferente unui lucrător în agricultură să nu fie plătite. Adică, asocierea nu poate să fie doar pentru 5 lei cu costuri de 25.”
Un semn de întrebare se ridică și în ceea ce privește anunțul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, potrivit cărora fondurile europene destinate fermierilor români s-au epuizat în 6 minute.
Revine consultantul pe fonduri europene, Cristian Găină:
Știți bine ce înseamnă să completezi on-line în 6 minute. Asta înseamnă că tu trebuie să ai înainte tot, toate avizele. Ghidul de dezbatere publică a fost sub 30 de zile. Când ai putut să faci un proiect, să scoți toate avizele pe un ghid care nu a fost final? Vă dați seama că este IM-PO-SI-BIL! Și atunci puneți-vă întrebarea, cum au reușit să completeze în 6 minute? Nu cumva erau deja la dospit toate?”
În total, miercuri fost depuse 25 de proiecte pentru infrastructura de acces agricolă, în valoare de 24,5 milioane de euro.
Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Bistrița Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare și Timiș.
Cristina Bulbescu