Micii crescători de animale își pot vinde carnea fără autorizație ANSVSA

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 ianuarie 2021, 13:03 / actualizat: 4 ianuarie 2021, 17:28
ANSVSA a decis ca centrele de sacrificare pentru păsări și iepuri din fermele înregistrate sanitar veterinar să își poată desfășura activitatea și după data de 31 decembrie 2020.
Astfel, micii fermieri își pot comercializa carnea direct de la poarta fermei sau prin unități de vânzare cu amănuntul, însă doar cu înregistrarea centrului de sacrificare din exploatație. În județul Mureș există un singur astfel de centru de sacrificare a păsărilor, a explicat directorul Direcției Sanitare Mureș, Lucian Goga:
În județul Mureș avem un singur centru de scarificare a păsărilor la nivelul fermei, la Luduș, care nu desfășoară o activitate foarte mare. De exemplu, în cursul anului 2020 a avut doar trei ture de sacrificări. Ei trebuie să dispună de niște condiții sanitar veterinare pe care noi le verificăm, în momentul în care acestea sunt îndeplinite, emitem documentul de înregistrare. Sacrificarea păsărilor la nivelul fermei se desfășoară sub control sanitar, urmând ca agentul economic să-și poată valorifica păsările congelate în orice unitate înregistrată sau autorizată saniutar-veterinar. Pentru că marii crescători de păsări, de pui de carne, dețin abator propriu.
Potrivit ASVSA, regulamentul UE permite prin legislația națională ca statele membre să acorde derogări pentru furnizarea directă de cantităţi mici de carne de pasăre de către un producător, în situația în care producţia anuală nu depășește 10.000 de păsări.
Valeriu Russu