Micii comercianți declară că platforma e-Factura funcționează dificil și crește povara birocratică
Publicat de Stan Lucian, 26 ianuarie 2024, 16:33
Micii comercianţi spun că platforma e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie, funcţionează dificil şi creşte povara birocratică.
Vicepreşedintele Asociaţiei Nationale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, Feliciu Paraschiv, atrage atenţia că firmele nu pot utiliza sistemul de încărcare şi transmitere a facturilor electronice, pus la dispoziţie gratuit de Ministerul de Finanţe, din cauza blocajelor frecvente:
Toate zonele de business, toate societățile trebuie să raporteze către Ministerul de Finanțe toate facturile emise în termen de cinci zile. Lucrul ăsta se făcea pe declarația 394, la sfârșitul lunii. Problema este că factura pe care noi o trimitem către Ministerul de Finanțe, Ministerul de Finanțe nu știe să o citească. Ministerul de Finanțe, în loc să ne trimită nouă un formular pe care să-l integrăm noi în contabilitatea noastră și să transpunem cumva factura în formularul ăla, să poată să o înțeleagă site-ul Ministerului de Finanțe, ne trimite la diverse companii care iau facturile de la noi, evident, contracost, le transpun în formatul pe care-l înțelege Ministerul de Finanțe, ni le trimit înapoi și noi le trimitem către Ministerul de Finanțe. Ei, în lanțul ăsta vă dați seama că apar tot felul de probleme.”
Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, prin sistemul naţional e factura au fost transmise până acum peste 90 de milioane de facturi. În prima etapă de punere în funcţiune a platformei, firmele au obligaţia să raporteze în sistem toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi cu instituţiile publice.
De la 1 iulie, firmele sunt obligate să factureze direct prin e-Factura, altfel vor primi amenzi.
Sursa: RRA