Mici restaurante cu specific local înființate cu fonduri europene
Grupul de Acţiune Locală Dealurile Târnavelor inntenționează să înființeze 12 puncte gastronomice locale în cele opt comune din GAL, șase din județul Mureș și două din Sibiu, fiind prevăzută şi crearea unei rute turistice de promovare a acestora.

Publicat de APETRI MARGARETA, 27 martie 2025, 14:32
Finanţarea de peste 130.000 de euro este asigurată prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, bani cu ajutorul cărora gospodăriile selectate vor înființa mici restaurante cu specific local, a explicat pentru Radio Tg.Mureș managerul GAL Dealurile Târnavelor, Florentina Călugăr:
„Avem finanțare pentru 12 puncte gastronomice locale, însă vrem să susținem prin consiliere și alte inițiative de acest gen, care poate că-și fac investițiile din surse proprii. O să fie o sumă de 10.000 de euro la un asemenea punct gastronomic local. Alocarea pe măsură este de peste 130.000 de euro, din care 120.000 pentru înființarea a 12 PGL-uri, restul de sumă fiind pentru acțiuni de mentorat, dedicate celor care înființează puncte gastronomice.”
Din momentul selectării sale, proprietarul are la dispoziție 24 de luni să implementeze acest punct gastronomic local, după care el trebuie să devină sustenabil economic.
Revine Florentina Călugăr:
„Noi așteptăm ca platforma FIR-ului să fie finalizată și să putem deschide sesiunile de depunere de proiecte online. Estimăm ca în luna aprilie sau luna mai să lansăm apelurile de selecție. După ce se semnează contractul de finanțare, fiecare beneficiar o să aibă aproximativ 24 de luni pentru implementare, în care să-și facă dotările și să realizeze venituri din activitatea pentru care a primit finanțare.”
Punctul gastronomic local este practic un mini restaurant, înființat în interiorul casei proprietarului, cu o bucătărie și o sală cu maximum 15 locuri, iar produsele servite sunt doar cele locale, din gospodăria proprie sau din comunitate.
Autor: Valeriu Russu