Metoda „Premiul” face noi victime
Publicat de radiomures, 8 decembrie 2014, 23:13
Un caz recent de tentativă de înşelăciune prin telefon este cel al unei mureşence, care a fost sunată, in cursul prânzului, de o persoana ce s-a recomandat a fi reprezentant al unei companii de telefonie fixă, la care victima este abonată.
Bărbatul i-a spus că la aniversarea a 150 de ani de colaborare între Romtelecom şi Poşta Română a fost desemnată câştigătoarea unui premiu de 9.000 de euro.
Apelantul i-a solicitat victimei achitarea impozitului în avans pentru substanţialul premiu câştigat, solicitându-i să transmită prin Western Union suma de 10.000 de lei.
Ce este interesant de precizat este faptul că pentru a fi foarte convingător, apelantul menţionează diverse nume de notari, avocaţi, poliţişti astfel încât să fie cât mai credibil.
De această dată, bărbatul a încercat să inducă în eroare victima, spunându-i că îi face legătura telefonic şi cu unul dintre poliţiştii aflaţi la conducerea Poliţiei municipiului Tg. Mureş pentru a o convinge că totul este cât se poate de real.
Din fericire, femeia a fost inspirată şi a apelat de urgenţă la Poliţie!
Spre informarea „norocosului câştigător”!
Orice premiu câştigat este supus unui impozit de 16% din valoarea sumei acordate sub forma premiului, impozit ce se plateşte de către firma/compania care oferă premiul, prin reţinerea cuantumului impozitului din valoarea totală a premiului. Ulterior, premiul în bani din care s-a scăzut impozitul revine câştigătorului.
Ce trebuie să ştiţi?
* Dacă vi se solicită acordarea în avans a impozitului pentru a un premiu in bani, nu este decât o încercare de a vă inşela, pentru că impozitul nu trebuie să-l plătiţii dumneavoastră, ci cel care vă acordă premiul!
Pentru a preveni înşelăciunile prin telefon, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş vă reaminteşte:
* Când primiţi vestea câştigării unui premiu substanţial prin telefon, prin care vi se solicită să trimiteţi în avans o sumă de bani, chiar şi sub forma unor coduri de reîncărcare, nu acţionaţi imediat! Este posibil ca, sub impulsul momentului, a vocii politicoase a interlocutorului şi a mesajului persuasiv indus de acesta, să nu realizăm că, de fapt, nu am jucat la niciun concurs, nu am participat la nicio tombola şi, in plus, impozitul nu se plăteşte de câştigător, ci de organizatorul concursului!
* Spuneţi unei persoane de încredere discuţia telefonică avută şi analizaţi impreună „şansele de câştig” pe care le-aţi avea! Un apropiat, care nu este influenţat afectiv, poate analiza mult mai obiectiv situaţia şi vă poate sfătui corect.
* Verificaţi din mai multe surse ca să vă convingeţi că nu este o înşelătorie, sunând la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs sau deplasându-vă până la un centru specializat/punct de lucru al firmelor respective.
* Dacă aţi fost desemnat într-adevăr câştigător, premiul este al dumneavoastră şi nu poate fi ridicat de alta persoană în termen de cel puţin 30 de zile de la desemnarea câştigătorului şi comunicarea acestuia.
Comunicat Inspectoratul de Poliţie Judeţtean Mureş