Metodă nouă de calcul pentru medicamente

Publicat de radiomures, 11 iunie 2015, 23:46
Ministerul Sănătăţii a adoptat un ordin potrivit căruia de la 1 iulie vor exista două cataloage pentru preţurile medicamentelor.
Preţurile medicamentelor ar putea fi stabilite de la 1 iulie potrivit unei noi metode de calcul. Ministerul Sănătăţii a adoptat un ordin potrivit căruia vor exista două cataloage: unul public, cu preţurile maximale care pot fi folosite pe teritoriul României, şi un al doilea, denumit Canamed, care va conţine preţurile ce vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Distribuitorii de medicamente consideră că aplicarea acestui ordin va bulversa piaţa şi va îngreuna accesul pacienţilor la tratament.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, susţine că acestă perioadă, în care se stabilesc preţurile la medicamente, creează o stare de nesiguranţă tuturor participanţilor la sistemul sanitar.
Dan Zaharescu: Aceste incertitudini au dus deja la un blocaj în sistem. Faptul că se aşteaptă o scădere semnificativă a preţurilor medicamentelor descurajează atât distribuitorii, cât şi farmaciştii să aibă stocuri semnificative de medicamente în entităţile lor.
Unul dintre reprezentanţii pieţei farma, Iulian Trandafir, spune că în două-trei săptămâni de la aplicarea ordinului piaţa farmaceutică s-ar putea bloca.
Producătorul poate să factureze către noi, către distribuitori, noi nefiind în contract cu Casa, la preţurile mari din catalogul public, noi trebuind la rândul nostru să facturăm către farmacii cam cum vrem noi, pentru că nu e clar. Eu pot să-i facturez la preţul mare, şi atunci farmacia, care e în contract cu Casa, e obligată să vândă la preţ mic.
Iulian Trandafir a mai precizat că acest sistem, în care funcţionează două cataloage de preţuri la medicamente, a mai fost în Spania, dar metoda a fost criticată de Comisia Europeană.
Sursa foto: observator.tv