Metaverse Continuum – un spectru digital de lumi, realităţi şi modele de afaceri
Publicat de Corina Muntean, 7 aprilie 2022, 11:00
Metaverse Continuum, un spectru digital de lumi, realităţi şi modele de afaceri, va transforma modul în care companiile interacţionează cu clienţii, modul în care se lucrează şi, în mod fundamental, felul în care operează organizaţiile. Science-ficțion sau deja realitate?
A apărut 22-a ediție a raportului Accenture Technology Vision 2022 care previzionează principalele tendinţe tehnologice care vor redefini companiile în următorii ani. Potrivit raportului, companiile se îndreaptă către un viitor foarte diferit de cel actual, întrucât tehnologii precum realitatea extinsă (XR), blockchain-ul, gemenii digitali (digital twins) şi edge computing converg pentru a remodela experienţele umane. Pentru realizarea raportului, Accenture a chestionat peste 4.600 de lideri de afaceri şi de tehnologie din 23 de industrii și 35 de ţări. În această etapă incipientă, 71% dintre directori cred că metaversul va avea un impact pozitiv asupra organizaţiei lor, iar 42% cred că va fi inovator sau transformator.
Raportul Technology Vision 2022 identifică patru tendinţe cheie pe care companiile vor trebui să le abordeze. În primul rând, WebMe: ‘Me’ de la Metaverse – Metaverse şi Web3 sunt următoarea generaţie a internetului; mai degrabă decât să fie o colecţie disparată de site-uri şi aplicaţii, privind în viitor, metaversul va duce la o experienţă într-un mediu 3D în care mutarea dintr-un ‘loc’ în altul va fi la fel de simplă ca mersul dintr-o cameră în alta. 95% dintre directori cred că viitoarele platforme digitale trebuie să ofere experienţe unice, permiţând utilizarea datelor clienţilor pe diferite platforme. Apoi Lumea Programabilă: Planeta Noastră, Personalizată – Pe măsură ce tehnologiile avansate precum 5G, calculul ambiental, realitatea augmentată şi materialele inteligente progresează, mediile digitale vor fi integrate în lumea fizică.
Aceste medii nu vor schimba doar modul în care oamenii se implică în mediul virtual, ci vor redefini tot ceea ce este construit în ele, felul în care oamenii simt şi interacţionează şi controlul pe care îl au asupra lor. Mai concret, 92% dintre directori sunt de acord că organizaţiile de vârf vor depăşi graniţele lumii virtuale, crescând nevoia de persistenţă şi de navigare fără întreruperi între lumea digitală şi cea fizică. A 3-a direcție – Irealul: Din Sintetic, Autentic – Afacerile şi mediile se bazează din ce în ce mai mult pe date generate de AI care reflectă în mod convingător lumea reală.
Cu lumea virtuală pe cale să devină realitate, acum este timpul ca antreprenorii să-şi îndrepte atenţia în zona aceasta. Deja, 96% dintre directori raportează că organizaţiile lor s-au angajat să autentifice originea datelor lor şi să utilizeze inteligenţa artificială. Și nu în cele din urmă, Calcularea Imposibilului: Maşini noi, Posibilităţi noi – Apariţia unei noi clase de dispozitive permite organizaţiilor din diverse industrii să extindă limitele a ceea ce calculatoarele pot rezolva. Instrumente precum calculul cuantic şi calculul inspirat din biologie permit companiilor să rezolve probleme prea costisitoare, ineficiente sau imposibile pentru calculul tradiţional.
Pe măsură ce ‘marile provocări’ devin operaţiuni banale, modul în care companiile concurează, oferă valoare şi colaborează se va schimba radical; aproape toţi (94%) directorii au fost de acord că succesul pe termen lung va depinde de utilizarea calculatoarelor de generaţie AI pentru a rezolva provocări aparent fără soluţie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.