„Metamorfoze” sau arta contemporană în spațiul urban
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 septembrie 2020, 10:32 / actualizat: 29 septembrie 2020, 13:27
Laurențiu Alexandrescu, cunoscut sub pseudonimul IRLO, va realiza o pictură murală pe zidul de la intersecția străzilor Cutezanței și Înfrățirii.
IRLO este un artist vizual recunoscut și apreciat la nivel internațional. Lucrarea va avea o lungime de peste 300 de metri și va fi, la momentul finalizării, unul dintre cele mai lungi murale, neîntrerupte, din România.
IRLO deține deja două recorduri în România: cea mai mare pictură murală din țară, realizată anul trecut în Timișoara, și cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric din România, în Brașov, în același an.
Stilul său este cunoscut în special în raport cu mișcarea lowbrow, comics și graffiti, dar și datorită variațiunilor de teme pop suprarealiste și fantasy.
IRLO a studiat Arte în liceu, în Arad, iar apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. A început să deseneze în 1997, ca membru al culturii graffiti din orașul natal, Bistrița. În Arad a inițiat AKAcrew, unul dintre primele crew-uri de graffiti din România, precum și Deja22, un grup de street-art
Prima ediție a proiectului de artă stradală „Metamorfoze” la Târgu Mureș s-a desfășurat în 2018. Au fost realizate cinci sculpturi din materiale reciclabile – amplasate în zone diferite ale orașului, o pictură murală – în cartierul Unirii, și o bancă mozaicată pe care o puteți admira în Piața Teatrului. Artiștii implicați în proiect au fost Sorina Mihalache, Andrei Atomei (The Plant Art), Ruxandra Spătaru și Iulian Moldovan.
Proiectul este inițiat și implementat de 3g HUB (Teatru 3G), este co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș, în urma concursului pentru proiecte culturale.
Diana Gherendi