Meri tradiţionali marcați cu cipuri la Jibou, Sălaj, pentru conservare

Publicat de Corina Muntean, 19 februarie 2021, 10:42 / actualizat: 19 februarie 2021, 17:54
Specialiştii Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou încep în acest an un proiect de marcare cu cipuri a merilor tradiţionali din gospodăriile rurale din Sălaj, pentru monitorizarea soiurilor valoroase, în vederea păstrării patrimoniului genetic.
Proiectul continuă o iniţiativă mai veche a cercetătorilor din Jibou care au identificat deja în teren specii valoroase de meri tradiţionali, pe care i-au replicat în cadrul Grădinii Botanice.
‘Prin introducerea acestor cipuri se va şti pentru fiecare exemplar de măr tradiţional monitorizat identitatea sa şi tot ce înseamnă istoric, cu eventuale tratamente, boli sau accidente. Patrimoniul genetic românesc este la fel de important ca cel istoric sau etnografic însă, din păcate, el este ignorat”, a spus Cosmin Sicora, directorul centrului.
În opinia acestuia, vechii meri din satele judeţului au caracteristici care îi fac să producă, prin altoire, exemplare ce vor rezista o perioadă mai lungă, fără tratamente speciale, precum soiurile comerciale şi au şi un gust deosebit faţă cele care se găsesc în magazin. În plus, există şi pericolul dispariţiei acestor soiuri, ce ar putea fi înlocuite de cele ce se găsesc în prezent pe piaţă.
Virgil Natea