Menținerea tinerilor investitori în agricultură, o prioritate națională
Publicat de Corina Muntean, 13 septembrie 2018, 18:01 / actualizat: 13 septembrie 2018, 22:37
Prima de instalare pentru tinerii fermieri ar putea creşte de la 60 de mii la 100 de mii de euro, a anunţat zilele trecute secretarul de Stat din Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor.
Reprezentanții APIA văd măsura ca una binevenită, mai ales dacă duce la întinerirea generaţiilor de fermieri, recompensând și stimulând pe cei care au deja o afacere.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a subliniat că astfel de măsuri contribuie inclusiv la stoparea depopulării satelor, ajutându-i pe cei ce practică agricultura tradițională:
Aceste forme de sprijin vor avea desigur un impact social pozitiv, dar mai ales economic și ar permite acestor tineri să-și diversifice activitățile, inclusiv de comerț, adică să-și valorifice producția obținută, atât în sectorul vegetal cât și în cel animal. De asemenea, ar permite să se asocieze, atât la nivel local cât și pe comune limitrofe, precum și mărirea gradului de acces la utilaje sau la alte tehnologii superioare de productie. Într-un cuvânt, spre agricultură intensivă, pe baza unor planuri de afaceri clare, sustenabile.
Și directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus apreciază că creșterea primei de instalare pentru tinerii agricultori este binevenită. El susține că aproape o treime din agricultorii mureșeni au vârsta de până în 40 de ani, numărul acestora crescând în ultimii 5 ani:
Am constatat o creștere a ponderii acestor fermieri tineri și un interes sporit pentru a investi în agricultură. O parte au economisit bani din agricultura curentă, fiind pe lângă familii și lucrează acum separat, iar o parte s-au reîntors din străinătate, și-au adunat anumite fonduri și investesc în agricultură. Deci sub 40 de ani eu zic că în județul Mureș sunt undeva în jur de 30 la sută dintre fermieri. O parte din ei au accesat anumite fonduri prin Oficiul Județean de Investiții, fostul SAPARD, unde a fost stabilit un punctaj suplimentar pentru tinerii fermieri.
Specialiștii în agricultură anunță că la nivelul structurilor de decizie ale Uniunii Europene se discută de crețșterea progresivă, în viitor a sumelor ce se acordă tinerilor fermieri din statele membre, tocmai pentru atragerea tinerilor în agricultură și stimularea celor care ar intenționa, eventual, să plece spre oraș. Menținerea tinerilor investitori în agricultură, o prioritate națională.
Valeriu Russu