Mentalitatea comunistă împiedică micii producători să se asocieze în cooperative

Publicat de Corina Muntean, 4 decembrie 2017, 16:19
Ei doar în acest fel își pot vinde avantajos produsele, susțin cei din Ministerul Agriculturii, încheie contracte cu lanţurile comerciale şi pot obţine finanţări nerambursabile.
Însă președintele Federației Naționale a Agricultorilor din România, Viorel Matei, apreciază că inițiativa ministerului este una mai mult politică.
Acesta susține că Legea cooperativelor, apărută în 2004, nu stimulează asocierea agricultorilor, ei ajungând să plătească impozit aproape dublu:
Protejez propria producție, o promovez prin măsuri stimulative. La noi, dacă intervine Guvernul, spunem că e ilegal. Nu, noi trebuie să avem politici agrage, neputința și nepăsarea noastră trebuie să le punem pe seama Uniunii Europene. Legislația europeană nu interzice Guvenului să promoveze măsuri stimulative pentru producătorii privați. Dacă în ultimii 15-20 de ani găseam metode de a stimula asocierea, noi nu mai aveam acum această problemă. Cooperativele trebuie să vină în întâmpinarea producătorilor, cei în asociere plătesc impozit aproape dublu.”
Producătorul agricol Vasile Gorcea din Iernut susține că el se află în asociere cu mai mulți colegi, pe producția de sfeclă, însă spune că producătorii de la legume, de exemplu, nu fac același lucru și nu pot pătrunde în rețeaua comercială.
El admite că nici oamenii mai doresc s se asocieze în cooperative, pentru că termenul le sugerează impunerilr fcute cu 70 de ani în urmă de statul comunist:
Noi la sfeclă suntem asociați, ar trebui la celalalte terenuri, și ne ajută să ne vindem mai ușor marfa, că este o juristă care ne anunță. Dar ar fi bine și pentru celelalta produse, sigur. Când zice de asta, la oameni le e frică, exact ca de fostul colectiv.”
În 2016, Legea cooperatiei agricole a fost modificată și completată, permițând și persoanelor fizice asociate să intre în asocieri.
Însă producătorii au cerut modifucări și la Codul Fiscal, astfel incat cooperativa sa poata negocia direct prețul la motorina de la distribuitori.
Apoi, e important ca aceste cooperative să beneficieze de punctaj suplimentar la investitiile prin PNDR.
De asemenea, membrii cooperativei nu trebuie considerati ca un grup de sistemul bancar, pentru că își plafoneaza unul altuia creditele.
Valeriu Russu