Meniuri tradiționale la puncte gastronomice locale

Publicat de radiomures, 26 octombrie 2017, 13:16
De anul viitor, familiile vor putea deveni proprietarele unui punct gastronomic local, cu condiția să ofere publicului mâncare tradițională, din zona respectivă.
Acestea vor fi unități de alimentație publică de tip familial, asemănătoare cu pensiunile, însă într-o formă mai simplă de organizare.
Hrana va fi pregătită și servită doritorilor chiar și la locuințele gospodărești și va fi preparată numai de proprietar sau de membrii familiei, explică șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:
Punctele gastronomice locale sunt un fel de restaurante sau, mai bine zis, pensiuni care se înregistrează sub o formă mai simplificată, nefiind necesare atâtea dotări și spații precum are un restaurant sau o pensiune. Important este că trebuie să fie organizate sub o formă juridică II, PFA sau chiar SRL.”
Mai complicat va fi cu procurarea hranei. Materia primă se poate obține doar din unitățile autorizate sanitar, inclusiv ouăle și laptele, iar animalele din gospodărie trebuie sacrificate în abatoare.
Se vor putea folosi din gospodăria familiei doar legumele.
O soluție, ar putea fi, însă, abatoarele mobile, spune șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
Deci, se duc animalele la abator sau la centrele de sacrificare, se sacrifică și revin în gospodăria respectivă cu documentele necesare. Avem mai multe solicitări prin care unele primării sau asociații doresc să înființeze abatoare de capacitate mică, mai mult abatoare mobile pentru că sunt mult mai eficiente și atunci ar fi această posibilitate de a nu face drum lung până la abator.”
Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă, de cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și 2 feluri de desert.
Mâncarea va fi, obligatoriu, preparată și consumată în aceeași zi.
Punctele Gastronomice Locale se vor putea înființa, cu precădere, în zonele rurale sau în zonele cu tradiții, acest proiect fiind conceput pentru dezvoltarea gastronomiei locale.
Cristina Bulbescu