Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Meniuri tradiționale la puncte gastronomice locale

Meniuri tradiționale la puncte gastronomice locale
Foto: Foto: Radio Tg.Mureș/Cristina Bulbescu

Publicat de radiomures, 26 octombrie 2017, 13:16

De anul viitor, familiile vor putea deveni proprietarele unui punct gastronomic local, cu condiția să ofere publicului mâncare tradițională, din zona respectivă.
Acestea vor fi unități de alimentație publică de tip familial, asemănătoare cu pensiunile, însă într-o formă mai simplă de organizare.
Hrana va fi pregătită și servită doritorilor chiar și la locuințele gospodărești și va fi preparată numai de proprietar sau de membrii familiei, explică șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:

Punctele gastronomice locale sunt un fel de restaurante sau, mai bine zis, pensiuni care se înregistrează sub o formă mai simplificată, nefiind necesare atâtea dotări și spații precum are un restaurant sau o pensiune. Important este că trebuie să fie organizate sub o formă juridică II, PFA sau chiar SRL.”

Mai complicat va fi cu procurarea hranei. Materia primă se poate obține doar din unitățile autorizate sanitar, inclusiv ouăle și laptele, iar animalele din gospodărie trebuie sacrificate în abatoare.
Se vor putea folosi din gospodăria familiei doar legumele.
O soluție, ar putea fi, însă, abatoarele mobile, spune șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:

Deci, se duc animalele la abator sau la centrele de sacrificare, se sacrifică și revin în gospodăria respectivă cu documentele necesare. Avem mai multe solicitări prin care unele primării sau asociații doresc să înființeze abatoare de capacitate mică, mai mult abatoare mobile pentru că sunt mult mai eficiente și atunci ar fi această posibilitate de a nu face drum lung până la abator.”

Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă, de cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și 2 feluri de desert.
Mâncarea va fi, obligatoriu, preparată și consumată în aceeași zi.
Punctele Gastronomice Locale se vor putea înființa, cu precădere, în zonele rurale sau în zonele cu tradiții, acest proiect fiind conceput pentru dezvoltarea gastronomiei locale.

Cristina Bulbescu

Comunitatea din Rimetea își lansează sezonul turistic
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:26

Comunitatea din Rimetea își lansează sezonul turistic

26 de afaceri locale din turism au înființat Asociația de Management a Destinației Turistice Rimetea, jud. Harghita. Sâmbătă, 26 aprilie,...

Comunitatea din Rimetea își lansează sezonul turistic
De Paști, cele mai multe intervenții ale pompierilor din Mureș și Harghita au fost la incendii de vegetație
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:00

De Paști, cele mai multe intervenții ale pompierilor din Mureș și Harghita au fost la incendii de vegetație

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita a înregistrat 30 de astfel de solicitări, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției,...

De Paști, cele mai multe intervenții ale pompierilor din Mureș și Harghita au fost la incendii de vegetație
Sărbători pascale fără cazuri grave la SMURD Mureș
Social luni, 21 aprilie 2025, 12:00

Sărbători pascale fără cazuri grave la SMURD Mureș

Serviciul de urgență județean informează că situațiile în care au fost solicitați au fost accidente auto, violențe cauzate de consumul de...

Sărbători pascale fără cazuri grave la SMURD Mureș
În prima zi de Paște, au fost depistați aproape 100 de șoferi care conduceau sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise
Social luni, 21 aprilie 2025, 10:37

În prima zi de Paște, au fost depistați aproape 100 de șoferi care conduceau sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise

Cifrele sunt valabile la nivel national. Potrivit Ministerului de Interne, peste 530 de conducători auto au rămas fără permise pentru diferite...

În prima zi de Paște, au fost depistați aproape 100 de șoferi care conduceau sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise
Social luni, 21 aprilie 2025, 10:34

Doar 4 apeluri la Salvamont România în ultimele 24 de ore

Unul dintre ele a fost pentru județul Brașov, unul la Prahova, iar alte două la Maramureș respectiv Argeș. Salvatorii montani nu au întâmpinat...

Doar 4 apeluri la Salvamont România în ultimele 24 de ore
Social luni, 21 aprilie 2025, 10:16

România a avut un consum redus de energie în prima zi de Paşti

Potrivit datelor furnizate de platforma sistemulenergetic.ro, cel mai scăzut nivel s-a înregistrat aproape de ora 14:30, când consumul în...

România a avut un consum redus de energie în prima zi de Paşti
Social duminică, 20 aprilie 2025, 09:24

Creştinii sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare, marcată anul acesta de toate confesiunile la aceeaşi data

La miezul nopţii, credincioşii au participat la Slujba Învierii, în cadrul căreia au ascultat relatarea evanghelică despre găsirea...

Creştinii sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare, marcată anul acesta de toate confesiunile la aceeaşi data
Social duminică, 20 aprilie 2025, 08:48

Medicii ne recomandă să avem o alimentație echilibrată în perioada sărbătorilor pascale și să nu abuzăm de carnea de miel

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelșugate și tentații culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după post și în...

Medicii ne recomandă să avem o alimentație echilibrată în perioada sărbătorilor pascale și să nu abuzăm de carnea de miel