Mediul de afaceri este prielnic pentru companii care includ acţionariat românesc

Publicat de Corina Muntean, 5 decembrie 2019, 11:00
Afacerile primelor 30 de companii care includ acţionariat românesc vor depăşi, în acest an, cumulat, nivelul de 180 de miliarde de lei. Este o cifră dublă faţă de cea înregistrată în urmă cu 10 ani şi în urcare. Ceea ce însemană că pentru aceste firme mediul de afaceri este prielnic. Nu acelaşi lucru se poate spune despre antreprenoriatul de mici dimensiuni, de la noi.
Comparativ, la nivelul anului 2018, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care au acţionariat autohton au atins 164,1 miliarde de lei, faţă de 92 de miliarde de lei, în 2010. În acelaşi timp, profitabilitatea acestora a urmat aceeaşi tendinţă, de la 5,17 miliarde de lei – în 2010, la 12,1 miliarde de lei, în 2018, se estimează într-o analiză realizată de către specialiştii Frames. În topul pe anul trecut al celor mai importante 30 de companii cu acţionariat românesc conduc companiile din domeniul petrolier, urmate de cele din retalil, telecomunicații și gaze. La capitolul forţei de muncă, datele arată că, în 2018, cele 30 de firme luate în calcul în analiză raportau un număr de aproape 100 de mii (97.598) de angajaţi, în scădere cu peste 16.000 faţă de anul precedent, dar cu mai mult de 22.000 față de anul 2016. De cealaltă parte, antreprenoriatul din România crește, însă ne lipsește know-how-ul despre cum să derulăm afaceri și cum să construim companii. Unul dintre elementele diferenţiatoare dintre companiile mici şi mijlocii şi corporaţii este reprezentat de numărul de angajaţi şi modul în care sunt împărţite responsabilităţile între aceştia. Pentru a păstra angajaţii interesaţi de activitatea companiei, antreprenorii ar trebui să creeze echipe mici şi să împartă activităţile şi atribuţiile responsabil.
Însă IMM-urile duc o viață grea față de companiile mari: cifra de afaceri și profitul acestora este în scădere în ultimii ani, iar 57 % din antreprenori susțin că nivelul şi dinamica performanţelor obţinute în 2018 comparativ cu 2017 sunt mai mici sau la fel. Motivele sunt reprezentate de modificările legislative numeroase, insuficienta predictibilitate a mediului economic, birocrația, lipsa forței de muncă, decapitalizarea și concurența neloială. Nouă din zece IMM-uri, adică majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii din România, susţin că s-au confruntat cu piedici administrative în cadrul operaţiunilor sale, arată un sondaj realizat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători, realizat în perioada mai-septembrie 2019.
Românii sunt conștienți, totuși, de oportuntățile antreprenoriatului. Un studiu realizat de platforma de recrutare eJobs România arată că aproape jumătate (48 %) dintre români văd antreprenoriatul și freelancing-ul ca fiind alternative dezirabile în raport cu statutul de angajat full-time în cadrul unei companii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: Frames, PTIR, CNIPMMR