Mediul de afaceri este grav afectat de criză

Publicat de Corina Muntean, 6 aprilie 2020, 11:07 / actualizat: 6 aprilie 2020, 14:16
Peste o treime dintre companiile din România şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea stării de urgenţă pe fondul pandemiei COVID-19, în timp ce o cincime şi-au restrâns activitatea. În plus 80 % din micii întreprinzători întâmpină probleme cu furnizorii şi desfacerea. În ritmul acesta, întreaga economie poate fi dată peste cap.
Viaţă grea pentru majoritatea firmelor după extinderea crizei provocată de coronavirus. 37% din companiile româneşti au fost nevoite să-şi întrerupă parţial sau chiar total activitatea iar alte 20% au redus producţia arată rezultatele studiului HR Barometru realizat de PwC România. Potrivit cercetării, mai mult de un sfert dintre organizaţiile chestionate (27%) au afirmat că vor apela în mod cert la şomajul tehnic. În plus, 10% din companiile care nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% şi nu au capacitatea de a plăti salariile, iar pentru cele 20% care şi-au restrâns activitatea, afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%. Doar 30% dintre cei chestionaţi anticipează că vor avea capacitatea să plătească salariile în următoarele trei luni. Datele cercetării au scos în evidenţă faptul că acele companii în care specificul activităţii nu le permite munca de la domiciliu şi ale căror afaceri sunt afectate negativ iau în calcul aplicarea prevederilor privind şomajul tehnic. În această situaţie cele mai vulnerabile se arată a fi afacerile micilor antreprenori, pentru că 95% din economia românească este formată din microîntreprinderi şi firme mici, cu 1 până la 20 angajaţi. Dincolo de perspectiva şomajului tehnic, de facilităţile oferite de stat angajaţilor, mulţi dintre oamenii de afaceri sunt decişi să continue activitatea, să îşi plătească salariaţii şi să îşi extindă serviciile şi vânzările.
În faţa situaţiei fără precedent cu care se confruntă economia, antreprenorii fac un apel la colaborare în mediul de business, la evitarea blocajului financiar şi a disponibilizărilor de personal arată un alt studiu de piaţă, realizat de această dată de Frames. Rezultatele sondajului MiniCRM, la care au răspuns 246 de antreprenori din zona întreprinderilor mici şi mijlocii, arată că 81% dintre companii au întâmpinat, în această perioadă, dificultăţi cu partenerii şi furnizorii. Mai mult de 36% dintre acestea au probleme serioase. În acest context cu vulnerabilitate sporită, pericolul extinderii economiei subterane este unul semnificativ, arată compania de consultanţă Frames. Media economiei subterane în perioada 1991 – 2015 era apreciată la 25 – 30 % din PIB.
Activităţile ilegale au înghiţit la nivelul PIB-ului din 2016 uriaşa sumă de 200 de miliarde de lei, conform datelor FMI. Dar acum, pe lângă epidemia de coronavirus există şi riscul unei epidemii de ilegalităţi economice.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.