Mediul academic târgumureșean pledează pentru motivarea tinerilor de a rămâne în țară

Publicat de radiomures, 1 martie 2017, 12:22
Este răspunsul la soluția propusă de Academia Română pentru exodul absolvenților de facultăți, și anume obligarea acestora de a munci în țară după terminarea studiilor, pe o durată cel puțin egală cu cea a studiilor universitare bugetate. În caz contrar , aceștia ar urma să restituie banii cheltuiți de stat pe anii de facultate.
Nu prin măsuri coercitive se rezolvă această problemă, crede rectorul Universității ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, Călin Enăchescu. Acesta consideră că ar trebui, mai degrabă, o strategie națională prin care studenții să fie motivați să rămână acasă.
Totuși, este îngrijorător faptul că tot mai mulți tineri pleacă să studieze în străinătate, spune rectorul UPM Tîrgu-Mureș, Călin Enăchescu:
Sigur că trebuie să facem absolut totul pentru a-i reține dar în nici un caz prin măsuri coercitive, de genul: vă obligăm să stați în țară. Așa ceva este absurd și imposibil și contraproductiv dar trebuie prin asigurarea unor condiții prin care ei să fie determinați să rămână. Sigur că e dificil să concurezi cu posibilitățile de studiu și de a urma niște cariere mai spectaculoase în străinătate, un argument pentru tineri de a urma acolo studii. Să știți că fenomenul este îngrijorător dar aici trebuie o politică națională și nu măsuri de genul: 3 ani de zile n-ai voie să pleci din țară.”
Cei mai mulți specialiști români care aleg să muncească în străinătate sunt medicii. În Anglia și Franța medicii români sunt numeroși iar în unele spitale limba română a început să fie cunoscută.
Studenții mediciniști aleg să-și fac rezidențiatul în străinătate, tocmai din cauza măsurilor restrictive din România. Decizia de a pleca vine de cele mai multe ori în anii terminali, atunci când tinerii întrevăd lipsa perspectivelor, spune președintele Ligii Studenților UMF Tîrgu-Mureș, Iuliu Cocuz:
Decizia de a pleca se ia mai ales după ce studentul termină cei șase ani de facultate. Lucrează atâta, învață atâta, pierd nopțile, într-un fel își sacrifică viața ca să o salveze pe a altora, astfel că ei merită să ia liber această decizie în momentul în care sunt apți de acest lucru. Nu e tocmai cea mai bună variantă să fie obligați să rămână pentru putem risca foarte mult ca tinerii să nu mai vrea să facă medicina. Există și situații neplăcute în care termină 5,6 ani de rezidențiat și se trezesc fără post.”
Unele organizații se implică în motivarea tinerilor talentați pentru ca aceștia să rămână în țară . Este și cazul Târgului de Cariere, care organizează o școală de vară anul acesta pentru olimpicii la fizică, spune managerul de comunicare al organizației, Corina Brândușan:
Avem un demers pentru păstrarea tinerelor talente în țară și am remarcat să există o problemă pe zona cercetării. Vrem să organizăm școala de vară Cutting-Edge Research se numește campania pe care o vom derula în parteneriat cu Asociația Apex-Edu , Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele și Institutul de Tehnologii Izotopice și Moleculare de la Cluj. Ce ne propunem noi este să creștem vizibilitatea acestor instituții să le spunem tinerilor că există și aici oportunități de studiu și de cercetare și pot să aibă o carieră de succes în cercetare și în România.”
România este una din țările europene care investește extrem de puțin în zona cercetării, adică de 20 de ori mai puțin decât media europeană.
În plus, mai spun specialiștii, țara noastră nu are destui cercetători care să dezvolte domenii promițătoare precum inovarea interdisciplinară.
Cristina Bulbescu