Meditațiile cu dascălul de la clasă, contestate de părinți
Publicat de radiomures, 8 iunie 2017, 12:29
Asociațiile de părinți au solicitat în mai multe rânduri Ministerului Educației interzicerea meditațiilor cu profesorul de la clasă, lucru care se poate reflecta în notele elevului. Deși oficialii din educație au promis că vor reglementa acest lucru prin noul cod de etică, problema este deocamdată suspendată.
Incertitudinea este dată și de schimbările de secretari de stat din ultimul timp, spun reprezentanții părinților.
Ei nu sunt de acord cu această practică deoarece, sub o formă sau alta, părintele își plătește nota copilului, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de părinți, Iulian Cristache.
Cât despre fiscalizarea meditațiilor … acesta este un subiect tabu:
Există o Hotărâre de Guvern de anul trecut care se referă la strategia națională anticorupție la nivel național și la capitolul Educație era trecut: interzicerea meditațiilor cu proprii elevi. Văd că … nu prea se dorește dar nu știu de ce. E clar că fiecare profesor trebuie să aibă o firmă sau un PFA prin care să elibereze chitanță. Dar, majoritatea dintre ei sunt constrânși să meargă și să facă meditații. Credeți că mai are curaj să-i ceară și chitanță? Adică, mulți dintre părinți sunt conștienți că astfel își plătește nota propriului copil iar repercusiunile vor veni mai târziu la Evaluarea Națională și la Bac?”
Liceenii târgumureșeni au păreri împărțite în privința meditațiilor cu profesorii de la clasă, dar sunt de acord că nu este etic față de colegii care nu-și permit să le facă:
Inspectoratul Școlar Mureș nu poate controla problema meditațiilor acordate de profesori, însă, în privința fiscalizării fiecare își asumă dacă eliberează sau nu chitanță, spune inspectorul școlar general, Ioan Macarie:
Profesorii își asumă. Deci, conform normelor venite de la Minister, profesorul își asumă dacă el colectează aceste sume de bani pentru meditații. Vedeți că este un lucru care de ani de zile nu este reglementat și nu este stăpânit. Inspectoratul nu are, în acest moment, nici o posibilitate de monitorizare a acestor ore de meditații. Sunt foarte multe la nivel național… unele care se țin acasă, după-masa, sau după program, sunt probabil și în cursul programului. Nu pot exprima neapărat un punct de vedere oficial pentru că este foarte greu de stăpânit acest fenomen”.
Părinții care-și trimit copiii la meditații pentru examenul de bacalaureat, plătesc între 800 și 1.000 de lei pe lună.
Multe cadre didactice susțin, însă, că meditațiile ar trebui eliminate și că au devenit mai mult o modă decât o necesitate.
Cristina Bulbescu