Medierea conflictelor comerciale, o alternativă pentru consumatori

Publicat de radiomures, 18 iunie 2015, 10:44 / actualizat: 18 iunie 2015, 14:18
În județul Mureș a fost înființat, de curând, Corpul Profesional al Mediatorilor, menit să soluționeze litigiile dintre cumpărători și vânzători. În fiecare județ a fost înființată această structură, care are în componență și un reprezentant al Curții de Apel. Primul proiect al organizației, România mediază, se adresează persoanelor care nu își permit serviciile unui mediator.
Președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Mureș, Marius Sasu:
De anul viitor, va exista posibilitatea soluționării litigiilor comerciale printr-un program electronic gratuit, platforma SOL, ce va fi disponibilă în toate țările europene. Ideea înființării lui a venit ca urmare a dezvoltării comerțului online. Până atunci, România va trebui să adopte o legislație specifică și să furnizeze responsabililor site-ului toate persoanele și instituțiile responsabile pentru soluționarea conflictelor.
Vicepreședintele organizației mureșene de mediere, Florina Ștefan:
Conform unui studiu al Uniunii Europene, costul litigiilor prin mediere sunt reduse cu 60% față de costurile unui proces, iar soluționarea va fi făcută într-un termen mediu de 43 de zile, față de 566 care este termenul mediu în instanțe. Anul trecut, în județul Mureș au fost încheiate 8.000 de acorduri de mediere, care au ajuns în instanță.
În județul Mureș sunt înregistrați 185 de mediatori, dintre care 65% sunt activi.
Cristina Bulbescu
Sursa foto: promediatori.ro