Medicii ne îndeamnă la o masă cumpătată, de Crăciun.
Publicat de radiomures, 24 decembrie 2011, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:52
De pe masa de Crăciun nu pot lipsi produsele tradiţionale, cozonacul, preparatele din carne de porc şi vinul.
Totuşi, medicii şi nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu abuzăm de alimente grele şi de alcool, pentru că riscăm să ajungem la medic cu afecţiuni serioase.
Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm cât mai multe legume şi fructe, să ne hidratăm corect şi să evităm grăsimile.
Carnea fiartă sau pregătită la grătar este mai sănătoasă decât cea prăjită, iar peştele sau carnea de pasăre sunt mai uşoare decât carnea de porc.
De asemenea, medicii ne sfătuiesc să nu exagerăm cu consumul de alcool.
Abundenţa şi consumul excesiv la mesele tradiţionale, mai ales după o perioadă de abstinenţă asimilată postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite şi, nu în ultimul rând, alergii alimentare sau parazitoze.
Pentru sărbători lipsite de probleme digestive, medicii subliniază importanţa mişcării, mai ales după mesele copioase.
Raluca Creţ