Medicii stomatologi își așteaptă pacienții la cabinete din 15 mai
Publicat de Corina Muntean, 12 mai 2020, 15:26 / actualizat: 12 mai 2020, 18:55
Aceștia sunt pregătiți să-și reia activitatea, după o întrerupere de peste două luni, și au făcut inclusiv investițiile necesare spre a se conforma cerințelor impuse de autorități după apariția Covid 19.
Stomatologul târgumureșean Nemes Szabolcs subliniază că primul pas, înainte de stabilirea programărilor, este acela de a face un triaj telefonic, pentru a vedea dacă pcienții au semne clinice de boală:
Acțiunile preliminare încep prin triajul telephonic, în care vom informa pacienții de noile reguli. Apoi, vom lua prima dată urgențele la tratamente, iar programările le vom face la interval orare precise, și să nu vină însoțiți doar dacă e chiar nevoie având în vedere că tratăm și copiii. La intrare o să avem dispenser cu substanță dezinfectantă, un covoraș îmbibat în dezinfectant pe bază de clor, inclusiv vom măsura temperatura în zona frunții. Am și aparat de încălțare automată, cu care se înfoliază încălțămintea, halate de unică folosință pentru pacienți și mască. Eu, pe lângă mască voi avea și vizieră, halat cu mânecă lungă și bonetă de unică folosință.
Medicii stomatologi foloseau și până acum materiale de protecție, pentru a se proteja de bolile transmisibile pe cale respiratorie.
Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Mureș, Mirela Gaston, roagă pacienții să vină cu mască de acasă, pentru că stomatologii nu își mai pot permite cheltuieli și nu doresc creșterea tarifelor în această perioadă:
Vom avea halate de unică folosință, probabil dublăm măștile, ne acoperim capul și părul și avem botoși în picioare. Pacientul va primi protecție pe încălțăminte, își va lăsa tot ce înseamnă plase, poșete, telefoane, într-un sac. Probabil va primi un halat de unică folosință, va fi condus să se spele pe mâini, și, o recomandare e să se spele pe dinți cel puțin trei munte eficientl să își dezinfecteze cavitatea bucală, vor primi și ei capelină, pentru că și așa costurile cabinetelor vor crește, din cauza acestor echipamente, pe care nimeni nu ni le dă pe gratis.
Medicii dentiști s-au întâlnit zilele acestea cu conducerea Casei Naționale de Sănătate și, date fiind condițiile în care sunt nevoiți să lucreze în această perioadă, le-a fost promisă dublarea plafoanelor pentru asistența stomatologică.
În județul Mureș există aproximativ 680 de medici stomatologi, și nu sunt cabinete specializate de tratare a bolnavilor Covid 19, doar cele care au funcționat și în urgențe pe perioada crizei, la UPU și la Ambulatoriul de specialitate din cadrul SCJU Tg.Mureș.
Institutul Național de Sănătate Publică propune ca pacienții de peste 65 de ani ori cu boli cronice să fie tratați la începutul programului.
Totodată, pacienții cu simptomatologie de viroză respiratorie, cei aflaţi în izolare sau carantină ori confirmaţi cu Covid-19 vor fi trataţi doar în anumite cabinete stomatologice.
Valeriu Russu