Medicii se pregătesc de grevă japoneză

Publicat de radiomures, 10 martie 2016, 19:21
Protestul cadrelor medicale va începe în 21 martie și a pornit de la nemulțumirile legate de salarii. Medicii vor purta în timpul grevei banderole albastre pe braţ, a explicat, în emisiunea Sens Unic, de la Radio Tîrgu-Mureş, preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Victor Eşanu:
Camera Federativă a Medicilor din România şi Federaţia Hipocrat au convenit ca de luni, din 21 martie să înceapă o grevă japoneză, pentru a atenţiona Guvernul despre problemele în principal salariale ale personalului medical. Federaţia noastră are doar medici, Federaţia Hipocrat are medici şi asistenţi.”
Dacă Ministerul Sănătăţii nu va lua măsuri pentru a rezolva revendicările medicilor, care sunt legate în primul rând de nivelul salarial şi de exodul personalului medical, sindicatele vor intra în grevă de avertisment.
Primele negocieri au fost stabilite pentru data de 14 martie, spune preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Victor Eşanu:
Am primit o invitaţie la Ministerul Sănătăţii pentru luni, data de 14, la ora 10,00 dimineaţa, unde o să mergem cu preşedintele Federaţiei Hipocrat să discutăm cu domnul ministru al sănătăţii. Până acum nu am reuşit această întâlnire, chiar dacă a fost solicitată din luna decembrie. După ce vom avea acea întâlnire o să vă pot spune ce propuneri, sau ce oferte au autorităţile.”
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a arătat, la rândul său, că sindicatul pe care îl conduce nu susţine greva japoneză, alegând calea dialogului cu reprezentanţii Guvernului:
Şi pe mine mă întreabă presa naţională şi cea locală dacă noi susţinem un asemenea eveniment. Nu am cum să susţin un asemenea eveniment în condiţiile în care suntem în curs de negociere, discutăm cu bugetele pe masă şi nu pot să vin să afirm lucruri, care doar bulversează sistemul, ca să mai câştig câţiva membrii de sindicat. Asta ca să încerc să fiu elegant.”
Prim-vicepreşedintele Sanitas şi-a exprimat regretul faţă de divizarea personalului medical.
Marius Sepi:
Din păcate, probabil, principiul dezbină şi stăpâneşte. Sunt anumite persoane care promovează şi crează nişte aşteptări nerealiste pentru personalul din sănătate. Să ştiţi că şi nouă ne-ar fi acum foarte uşor să ieşim public şi să spunem că vrem, dintr-o dată 100% sau 300% pentru tot personalul. Dar putem discuta în condiţiile în care avem deja un buget aprobat pe 2016, putem vorbi despre legislaţia existentă şi cred, cu tărie, şi cu toată responsabilitatea o mai spun încă o dată, primordial este rezolvarea inechităţilor din sistem. Ulterior putem discuta despre aşezarea salarială.”
Nelly Suciu ( Emisiunea Sens Unic)
Foto: infoprut.ro