Medicii școlari ar putea fi detașați la DSP Mureș pe perioada școlii online

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 octombrie 2020, 13:25 / actualizat: 23 octombrie 2020, 19:30
Mai mulți medici rezidenți au fost detașați până acum la Direcția de Sănătate Publică Mureș pentru anchetele epidemiologice, fiind 20 de persoane care fac zilnic aceste activități.
Creșterea incidenței infectărilor cu SARS-CoV-2 necesită, însă, mai mult personal medical, a precizat directorul DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
Da, am detașat la nivelul DSP și medici rezidenți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență și acum intrând în online analizăm situația să vedem dacă se impune și personal medical din rețeaua școlară. Și înainte ne-au ajutat cei din Târgu Mureș. Noi o să analizăm și în câteva zile o să știm exact pe cine și câți o să detașăm. În primul rând, vor fi din TârguMureș și dacă va fi nevoie vom apela și la cei din județ unde situația o impune. La anchetele epidemiologice lucrează deocamdată 20 de persoane, personal medical.
Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri Medicii a reacționat, însă, la această intenție a autorităților și a trimis o scrisoare deschisă în semn de protest premierului și ministrului Sănătății.
Ei susțin că nu pot fi și epidemiologi și infecționiști, care să asigure în acelaşi timp menținerea stării de sănătate a colectivităților de copii.
La DSP Mureș, din martie și până în septembrie, circa 50 de medici, stomatologi și asistenți de medicină școlară din Târgu-Mureș au fost implicați în anchetele preliminare ale DSP, realizarea bazelor de date și în triajul de la Aeroport.
Aceștia sunt dispuși să ajute în continuare, dar nu în orice condiții, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Asociației de Medicină Școlară Mureș, dr. Adriana Neghirla:
Depinde în ce ne implică. Dacă vor fi anchete epidemiologice care se desfășoară la telefon atunci expunerea nu este mare. Și data trecută ne-au asigurat spații cu distanțări corespunzătoare, fără aglomerări, cu dezinfectant, deci … într-un mall expunerea e mai mare , și atunci nu ar fi o problemă. Dar, dacă personalul este folosit la contact direct cu pacienți, există un risc la întoarcerea la școală.
Un deficit de personal medical se înregistrează și în unitățile pentru bolnavii COVID. Acesta ar urma să fie acoperit prin detașări de medici și asistenți.
În privința medicilor din secțiile de anestezie și terapie intensivă, precum Unitatea de Suport Medical de la UMFST Târgu Mureș, autoritățile propun o procedură simplificată pentru angajarea tuturor celor care si-au dat examenul după finalizarea rezidențiatului la această specialitate.
Cristina Bulbescu