Medicii de familie vor putea administra în același timp vaccinurile antigripale și anti-Covid
Publicat de Corina Muntean, 15 septembrie 2021, 12:54
Chiar dacă ambele vaccinuri conțin viruși vii atenuați, aceste vaccinuri se pot administra în același timp, spune coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Vaccinul antigripal și cel anti-Covid se vor administra în brațe diferite, iar împotriva gripei sezoniere ne putem proteja și prin purtarea măștii și distanțare fizică, mai spune Gheorghiță.
Administrarea concomitentă a celor două vaccinuri nu ar trebui să fie o problemă, spune medicul de familie din Târgu-Mureș, Iulia Băilă, care face o comparație cu vaccinurile administrate la bebeluși:
Conform manualului de vaccinare, se acceptă inocularea împreună a celor două vaccinuri dar nu aș putea să vă spun dacă pacienții vor fi de acord așa… Gândiți-vă că și la bebeluși sunt vaccinuri pe care le administrăm concomitent. De exemplu, la vaccinul hexavalent inoculăm șase tulpini, bine că sunt inactive, dar dacă de exemplu administrăm și vaccinul antirotavirus care este cu un germen viu atenuat și îl administrăm concomitent cu celelalte. Deci, practic într-o ședință de vaccinare, noi administrăm 8 tulpini copilului de două luni, de exemplu, deci, eu văd de ce nu am putea.
Problema care se pune în prezent este dacă vor fi suficienți pacienți interesați de ambele vaccinuri, mai spune Iulia Băilă, mai ales că interesul pentru vaccinul anti-Covid este relativ scăzut, iar un flacon de vaccin anti-Covid poate fi deschis doar dacă sunt 5 pacienți.
Pe de altă parte, a ”explodat” interesul pentru vaccinul antigripal, mai precizează medicul de familie din Târgu-Mureș, Iulia Băilă:
Adresabilitatea pentru vaccinul Covid a scăzut spre zero și nu știu dacă vor fi atâtea solicitări pentru acel vaccin dar pentru antigripal probabil vor fi pentru că pacienții sunt obișnuiți cu acel vaccin. Pacientul, însă, trebuie să-și dea acordul informat. Din câte am văzut eu, adresabilitatea la vaccinul antigripal sezonier a crescut miraculos de când a început pandemia. Dacă înainte adresabilitatea era mică, în momentul în care a apărut pandemia, toată lumea și-a dorit acel vaccin.
Medicii atrag atenția populației că vaccinul antigripal nu protejează și de infectarea cu coronavirus și este necesară administrarea ambelor vaccinuri pentru a fi protejați de îmbolnăvire.
Cristina Bulbescu